Hlavní obsah

Gambler hrdinou. Byl švorc, ale po 25 letech získal první trofej, kterou uložil mezi sebe a manželku

Belfast

Zamáčkněte slzu, polepšený gambler hrdinou. Belfast byl dějištěm příběhu takřka hollywoodského. Snookerové Severní Irsko Open ovládl Mark King, dvaačtyřicetiletý Angličan, který po 25 letech profesionální kariéry konečně vyhrál svůj první turnaj. Holohlavý hráč s vzezřením filmového tvrďáka zjihnul jako děcko. Léčí se ze závislosti na gamblerství a s dojetím přiznal, že kdyby si nepůjčil od táty, ani by na turnaj nedorazil, protože mu v bance nezbyla ani pence...

Foto: Sport.cz

Nadšený Mark King slaví triumf v Belfastu s manželkou Sally, třemi dětmi a přítelem starší dcery.

Článek

Netuctový chlapík, tenhle Mark King. Zpod černé košile mu čouhá velké tetování na ruce, což není na noblesním snookerovém okruhu běžné. S holou hlavou navíc působí jako dokonalý tvrďák, něco jako Brynnerův vůdce ze Sedmi statečných.

Když ale po nedělní půlnoci až v posledním možném framu rozhodl finále s Barrym Hawkinsem (9:8), rozbrečel se chlapák jako malé děcko.

Aby ne, když se stal profesionálem již v roce 1991. A trvalo mu neuvěřitelných 25 let, než vyhrál svůj první turnaj!

„Už jsem myslel, že to nikdy nepřijde. Nemůžu tomu uvěřit, pořád se mi zdá, že tohle je sen. Konečně mám svou první trofej. Dnes v noci ji možná uložím mezi sebe a svoji ženu..."

Založit ho musel starý táta

Dojatý vítěz ke stolu hned přivolal celou rodinu, která v sále sledovala jeho životní finále. Manželku Sally, tři děti a přítele nejstarší dcery.

„Ani nemůžu poděkovat manželce, jak mě v poslední době podporovala. A 83letému tátovi, jemuž trofej věnuji. Vrážel do mě poslední peníze, abych mohl hrát turnaje," zajíkal se King.

V jeho slovech bylo mnohem víc. Během profesionální kariéry vydělal více než 1 milión liber (přes 30 miliónů korun). Přesto přiznal, že mu v bance nezbyla ani pence.

„Zase jsem si musel půjčit od táty a kamaráda, než mi přijdou peníze za poslední turnaje v Číně."

Největším soupeřem je pro něj gamblerství

King je totiž složitý případ. Celá jeho početná rodina musela v minulých letech sledovat, jak táta propadl gamblerství a dostal se na příslovečné dno.

„Proto nikdy nemůžu svojí Sally náležitě poděkovat za to, co pro mě znamená. Během svého zápasu s hazardem jsem byl hnusný, choval se k ní jako ke kusu hadru. A ona přesto byla po celou dobu na mojí straně. Zůstala pevná jako skála," poukazuje hříšník.

Snad už polepšený. Jednou týdně dochází na skupinové terapie pro gamblery. „Očišťují mě, zase se chci odrazit do normálního života," ujišťuje.

Výhrou v Belfastu vydělal King 70 tisíc liber (2,1 miliónu korun) a celá rodina doufá, že další peníze už neprošustruje...

„Když jsem vedl a finále se blížilo ke konci, viděl jsem, jak je moje malá dcera Polly šťastná. To mě uklidnilo. Pomyslel jsem, že tady mám všechny své tři klenoty a mou ženu. Nechal jsem na stole všechno a je příjemné vyjít ven konečně jako šampión," usmíval se pozoruhodný hrdina.

Reklama

Související témata:
Gamblerství