Hlavní obsah

Šachové drama pokračuje, mistr světa není známý ani před poslední partií

Jedenáctá partie zápasu o titul mistra světa v šachu skončila v sobotu v New Yorku remízou a před pondělním závěrečným dějstvím zůstává stav nerozhodný 5,5:5,5 bodu. Norský mistr světa Magnus Carlsen byl aktivnější, přestože hrál černými, ale po 34 tazích si ruský vyzývatel Sergej Karjakin vynutil remízu opakováním tahů.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Nor Magnus Carlsen (vlevo) a Rus Sergej Karjakin v souboji o šachový trůn.

Článek

Soupeři už posedmé v zápase zvolili španělskou hru a až do devátého tahu to byla přesná kopie druhé partie. První se od ní odchýlil Carlsen a po výměně lehkých figur zaskočil Karjakina ostrým nástupcem pěšců ve středu šachovnice. Vyzývatel v nebezpečné situaci zatáhl za záchrannou brzdu a ukončil partii takzvaným věčným šachem.

Poslední šanci strhnout vítězství na svou stranu v klasické hře budou mít soupeři po dni volna v pondělí a první tah udělá Carlsen. Jestliže i dvanáctá partie skončí smírně, bude ve středu následovat tie-break. V něm se hrají nejprve čtyři partie v rapid šachu s limitem 25 minut pro každého hráče. Dalším pokračováním by pak byl bleskový šach s pětiminutovým limitem.

I při rapid šachu by vyhlídky byly vyrovnané, protože oba soupeři hrají výborně i se zkráceným časem. Karjakin se stal v rapidu v roce 2012 mistrem světa, dva poslední šampionáty ale vyhrál Carlsen a v roce 2014 triumfoval i v bleskovém šachu.

Reklama