Hlavní obsah

Český bojovník se zapsal do historie, slavil na MS v čínském Macau

Je doma. Historický úspěch českého amatérského MMA má stříbrný lesk. V čínském Macau až v nedělním finále mistrovství světa organizace WMMMA padl Artur Mykytenko, který nestačil jen na Omara Nurmagovedova. Další dva čeští zástupci skončili v semifinále. „Mrzí mě, že jsem ve finále prohrál, ale zároveň je to úspěch, nikdy předtím žádný český bojovník nepřivezl druhé místo,“ řekl v úterý po příletu v rozhovoru pro Sport.cz dvacetiletý Mykytenko.

Foto: Foto: Michal Hamršmíd

Česká reprezentace na mistrovství světa v Macau.

Článek
Fotogalerie

Od jedenácti let se věnuje bojovým sportům, čtyři roky konkrétně MMA, teď po letech dřiny mohl slavit. „Reakce okolí jsou skvělé, zvedl se zájem, lidé se vyptávají, což mě těší. Celkově to je znát i na našem sportu, to mě hodně motivuje," je nadšený Mykytenko, kterého hnala atmosféra na mistrovství světa.

Loni skončil ve čtvrtfinále, letos se probil až do finále. Řekl si, že chce mistrovský pás, ale chyběl poslední krok. Přesto, úspěch. Proč truchlit?

„Nevím, kam mě může tento výsledek posunout, ale určitě to je dobrý krok. Počítám, že patrně koncem příštího roku přestoupím k profesionálům," přemýšlí už s předstihem mladý bojovník, který si v Macau splnil i jedno velké přání.

„Nemám přesně nějaký sportovní vzor, ale jeden člověk mě hodně motivuje, je to Fedor Emelianenko. Splnil se mi sen, viděl jsem se s ním a společně jsme se vyfotili," řekl po příletu z Číny Mykytenko, který jinak pochází z Ukrajiny a nyní trénuje v Praze.

Pohled z druhé strany
„Artur mě mile překvapil, zanechal na mistrovství světa dobrý dojem. Takový výsledek je neskutečný, jde o největší úspěch českého MMA. Další dva kluci prošli až do v semifinále, přitom čtyři naši bojovníci byli do dvaceti let, což je pro nás šance do budoucna. Celkově jsme skončili v první šestce národů, přitom světová asociace má asi šedesát členů. Máme v asociaci už i rozhodčí, pořádali jsme u nás šampionát, svět o nás začíná vědět,“ zhodnotil mistrovství světa Michal Hamršmíd, předseda české asociace ČSMMA.

Reklama

Související témata: