Hlavní obsah

Střelec Sychra končí. Poslední ránou trefil stříbro

Karel FeltSport.czPrávo

Poslední rána kariéry a vedle. Hliněný holub letí dál. Rozstřel o titul armádního mistra světa v brokové disciplíně skeet v Dauhá končí. Reprezentant královehradecké Dukly Jan Sychra přesto není zklamaný. „V posledním závodě kariéry jsem vybojoval v silné konkurenci stříbro,“ usmíval se sedmačtyřicetiletý borec.

Foto: Karel Felt, Právo

Skeetař Jan Sychra.

Článek

Za čtvrt století ve světové špičce získal dva tituly mistra světa, tři evropské, dvakrát triumfoval ve Světovém poháru a k tomu přidal spoustu medailí. „Mezi medailemi nedělám velký rozdíl. Pochopitelně hodně vysoko stojí zlato z mistrovství Evropy 2010 z Kazaně, protože zůstalo jediným individuálním, další jsou z týmových soutěží," ohlédl se za úspěšnou kariérou Sychra.

Sychovy velké medaile
Soutěžzlatostříbrobronz
MS240
ME347
SP622
Účast na OH 1996 - 15., 2004 - 9., 2008 - 16., 2012 - 6.

„Víc si ale cením dosažených výkonů a z nich absolutního světového rekordu 150 terčů. To se mi povedlo pětkrát, ale rekord ze Světového poháru v Chile v roce 2011 je nade všemi. Zároveň to znamenalo postup na moji čtvrtou olympiádu do Londýna, kde jsem skončil šestý. Jen olympijská medaile mi ve sbírce chybí, měl jsem čtyři možnosti, ale i tak se nemusím za svoji kariéru stydět," dodal bez nostalgie.

Trénuje kolegu z reprezentace

O návratu na světovou scénu Sychra neuvažuje, i když jeho bývalý kolega Petr Málek se po pár letech vrátil a vybojoval olympijské stříbro v Sydney. „Mám v královéhradecké Dukle podepsanou smlouvu jako trenér. Budu se věnovat mladým a na starosti mám i jednoho ze svých dnes už bývalých reprezentačních kolegů Tomáše Nýdrleho. Do flinty ale pavouky nepustím, budu ji potřebovat, i když nebudu střílet tak často, spíš jen ukazovat. A pak... Petr byl mladší. Mně se blíží padesátka, tělo už není, co bývalo," říkal s úsměvem.

Hodně bývalých úspěšných střelců se záhy stalo trenéry reprezentace... „Tu nabídku jsem skutečně dostal, ale odmítl jsem ji. Chci vypadnout z toho kolotoče dlouhého cestování a spousty závodů. Konečně se víc věnuji rodině. Pro mne je také důležité novou dráhu trenéra absolvovat od píky, sbírat zkušenosti, ověřit si, jestli na tuhle práci vůbec mám. Pokud ano, a časem, bude-li zájem a budu-li se cítit, to třeba zkusím i u reprezentace," konstatoval jeden z nejlepších brokových střelců historie Jan Sychra.

Reklama