Hlavní obsah

Kralování žen nad českým sportem nejspíš skončí, aspirantem na křišťálovou korunu je zlatý judista Krpálek

Deset let kralovaly českému sportu jen a jen ženy. Jejich nadvládu začala v roce 2006 Kateřina Neumannová, aby si poté předávaly křišťálovou korunu její nástupkyně na trůnu Martina Sáblíková, Barbora Špotáková, Petra Kvitová a Zuzana Hejnová. Letošní 58. ročník novinářské ankety Sportovec roku nejspíše nadvládu žen ukončí, protože nejvážnějším uchazečem na celkové vítězství je po prvním kole hlasování zlatý judista z olympijského Ria Lukáš Krpálek.

Lukáš Krpálek favoritem na Sportovce rokuVideo: Sport.cz

 
Článek

Vůbec nejstarší anketu u nás hledající „nej" osobnost pochopitelně ovládli sportovci, kteří se ozdobili medailemi na olympijských hrách v Riu de Janeiro. V prvním kole hlasování, do něhož se zapojilo 216 sportovních novinářů, se jich totiž do první desítky dostalo hned šest.

Ani medaile v minulosti nestačily

Největším suverénem se stal samozřejmě zlatý judista Lukáš Krpálek, o jehož doprovod se postarali stříbrný a zároveň i bronzový kanoista Josef Dostál, stříbrný biker Jaroslav Kulhavý a tři bronzoví medailisté - oštěpařka Barbora Špotáková, vodní slalomář Jiří Prskavec a veslař Ondřej Synek.

Příklady minulých let však dokládají, že ani olympijský triumf či medaile z her nemusí ke korunovaci postačit. Ve druhém kole hlasování, v němž novináři budou určovat pořadí vyvolené desítky, bude tudíž muset Krpálek počítat s trojnásobnou mistryní světa a vítězkou Světového poháru v rychlobruslení Martinou Sáblíkovou, finalistkou US Open a vůdčí osobností fedcupového družstva žen Karolinou Plíškovou, stejně jako s biatlonistkou Gabrielovou Koukalovou rozenou Soukalovou, která vyhrála Světový pohár.

Horolezec vyšplhal do desítky

Desítku nejlepších pak možná překvapivě doplňuje sportovní lezec Adam Ondra, který v letošním roce získal zlato a stříbro na mistrovství světa a nedávno na sebe upozornil unikátním výstupem na stěnu Dawn Wall v amerických Yosemitech. Není bez zajímavosti, že v téměř šedesátileté historii ankety je teprve čtvrtým horolezcem, jenž se do nejlepší desítky vyšplhal. V roce 1961 obsadil Radan Kuchař třetí místo a v roce 1984 byli Zoltán Demján pátý a Jozef Psotka desátý.

Naopak do desítky nejlepších se nedostal nikdo z úspěšné tenisové ekipy na olympiádě, i když získala tři bronzové medaile. Barbora Strýcová skončila třináctá, Petra Kvitová hned za ní na čtrnáctém místě, Lucie Šafářová obsadila osmnáctou příčku, Radek Štěpánek devatenáctou a Lucie Hradecká sedmadvacátou.

Pouhých osmnáct bodů scházelo i Jaromíru Jágrovi, aby se letos podevatenácté vklínil mezi nejlepší desítku. Nakonec skončil s minimálním odstupem jedenáctý. Loňská vítězka Zuzana Hejnová se dokonce propadla až do třetí desítky.

Jednotlivci - výsledky 1. kola
DOSTÁL JOSEFkanoistika
KOUKALOVÁ GABRIELAbiatlon
KRPÁLEK LUKÁŠjudo
KULHAVÝ JAROSLAVhorská kola
ONDRA ADAMsportovní lezení
PLÍŠKOVÁ KAROLÍNAtenis
PRSKAVEC JIŘÍvodní slalom
SÁBLÍKOVÁ MARTINArychlobruslení
SYNEK ONDŘEJveslování
ŠPOTÁKOVÁ BARBORAatletika
Další pořadí:
11. Jágr Jaromírhokej303
12. Ledecká Estersnowboarding265
13. Strýcová Barboratenis230
14. Kvitová Petratenis224
15. Satoranský Tomášbasketbal195
16. Čech Petrfotbal188
17. Kreuziger Romancyklistika181
18. Šafářová Lucietenis110
19. Štěpánek Radektenis80
20. Maslák Pavelatletika79
21. Hertl Tomášhokej64
22. Berdych Tomáštenis51
23. Hejnová Zuzanaatletika49
24. Hradilek Vavřinecvodní slalom38
25. Petráček Arnoštplavání34
26. Samková Evasnowboarding33
27. Hradecká Lucietenis27
28. Strachová Šárkalyžování24
29. Fuksa Martinkanoistika21
30. Vadlejch Jakubatletika17
První desítka je uváděna v abecedním pořadí bez získaných bodů.

Mezi nejlepšími kolektivy jsou nejvážnějšími aspirantkami na obhajobu loňského prvenství tenistky, které i letos vyhrály Fed cup. Petře Kvitové, Karolíně Plíškové, Barboře Strýcové a Lucii Hradecké bude ve druhém kole hlasování jen těžko konkurovat olympijský čtyřkajak (Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba), jenž v Riu získal bronz, stejně jako proti nim má minimum šancí biatlonová štafeta žen složená z Evy Puskarčíkové, Lucie Charvátové, Veroniky Vítkové a Gabriely Koukalové.

Kolektivy -1. kolo:
BIATLON - ženská štafeta ČR (Puskarčíková Eva, Charvátová Lucie, Vítková Veronika, Koukalová Gabriela)
ČTYŘKAJAK ČR (Havel Daniel, Trefil Lukáš, Dostál Josef, Štěrba Jan)
TENISOVÝ TÝM ČR – ženy (Kvitová Petra, Plíšková Karolína, Strýcová Barbora, Hradecká Lucie a kapitán Pála Petr)
Další pořadí:
4. basketbalistky ČR 3x3                                                              54
5. hokejisté Bílí Tygři Liberec                                                       50
6. fotbalisté AC Sparta Praha                                                       48

Během slavnostního večera, který Klub sportovních novinářů už po dvě desetiletí úspěšně pořádá s agenturou BPA, dojde i na vyhlášení nejlepšího juniora roku, stejně jako bude další legenda českého sportu uvedena do Síně slávy.

Pro desítku nejlepších sportovců a tři kolektivy jsou samozřejmě připraveny i finanční odměny. Nový král českého sportu odejde 22. prosince z pražského hotelu Hilton bohatší o čtvrt miliónu korun, druhý v pořadí dostane 200 tisíc, třetí 170 tisíc, pro desátého je pak připraveno 50 tisíc korun. Nejlepší kolektiv pak zinkasuje 100 tisíc korun.

Přímý přenos slavnostního večera, jímž bude tentokrát provázet Libor Bouček, se objeví na obrazovkách ČT1 ve čtvrtek 22. prosince v 21.40.

Kdo by měl získat korunu pro Sportovce roku 2016?
Josef Dostál
1,5 %
Gabriela Koukalová
30,8 %
Lukáš Krpálek
43,9 %
Jaroslav Kulhavý
1 %
Adam Ondra
10,2 %
Karolína Plíšková
1,5 %
Jiří Prskavec
0,5 %
Martina Sáblíková
9,6 %
Ondřej Synek
0,4 %
Barbora Špotáková
0,6 %
Celkem hlasovalo 8774 čtenářů.

Reklama

Související témata: