Hlavní obsah

Olympijské zlato Krpálkovi změnilo život a vyneslo milióny. Na tréninku to dál seká

Michal OsobaPrávo

Bude patřit k nejžhavějším adeptům na ocenění pro Sportovce roku, vždyť nikdo jiný z Ria olympijské zlato nepřivezl. Jenže Lukáši Krpálkovi skromnost nedovolí mluvit o sobě jako o favoritovi ankety.

Lukáš Krpálek se chystá mezi nejtěžší judisty.Video: Sport.cz

 
Článek

„Nejlepší by bylo, kdyby tu cenu šlo rozdělit, vždyť Česko má spoustu výborných sportovců,“ namítá judista a vyjmenovává své potenciální rivaly v boji o korunku. „Pepa Dostál získal na olympiádě dvě medaile, Karolíně Plíškové se letos ohromně dařilo, tu cenu by si zasloužilo víc sportovců,“ ujišťuje šestadvacetiletý Krpálek.

Triumfů v anketách posbíral řadu, trofej pro Judistu roku si vyzvedl letos už podeváté, ale prvenství mezi všemi českými sportovci se pochopitelně cení ještě mnohem víc.

Sportovec roku? To by mělo váhu

„Byla by to pro mě obrovská odměna za to, co se mi podařilo. Nejen letos, ale i za minulé roky, to ocenění má velkou váhu,“ dokáže se přece jen vžít do pocitů případného vítěze. „Určitě bych rád vyhrál, ale kdyby se to nepovedlo, pokračoval bych s judem dál,“ rozesměje se.

Končit rozhodně nemá důvod, vždyť teď teprve sklízí odměny za dlouholetou dřinu. Olympijské zlato se mu už daří zhodnotit ve sponzorských smlouvách.

„Samozřejmě český marketingový trh je omezený, ale Lukáš si díky smlouvám vydělá slušnou sedmimístnou sumu,“ naznačuje Miroslav Černošek, majitel agentury Česká sportovní, která judistu zastupuje, že po triumfu v Riu je z Krpálka milionář.

To je ale jen jedna ze změn, které mu 11. srpen letošního roku vynesl. „Trochu se mi změnil život,“ připouští Krpálek s úsměvem.

Od ledna začne systematický trénink

„Už před olympiádou mě lidé znali, ale určitě ne tolik. Nebyl jsem zvyklý, aby mě zastavovali na ulici a poznávali. To je nádherné, byť občas i náročné,“ popisuje Krpálek, jenž ohlásil přestup do nejtěžší hmotnostní kategorie nad 100 kilogramů.

A tak ho trenér Petr Lacina už netrpělivě vyhlíží v tělocvičně. „Moc jsme se od olympiády neviděli,“ hlásí. „Ale věřím, že od ledna začne systematická příprava,“ pokukuje po svém hvězdném svěřenci a Krpálek souhlasně přikyvuje. Vždyť sám se už chodí v kimonu prát i cvičit do posilovny, byť zatím nepravidelně.

„Lukáš je při chuti, to je vidět. Když už přijde na trénink, strašně to tam seká a daří se mu všechno, na co sáhne. Ale musíme začít pozvolně a s rozumem,“ plánuje Lacina.

Reklama

Související témata: