Hlavní obsah

Zlato z mistrovství světa si vystavili, teď krasobruslaři Dušková s Bidařem sbírají další medaile

Veronika KramlováSport.czPrávo

Po dlouhých osmnácti letech se v České republice koncem ledna uskuteční evropský šampionát v krasobruslení. Na startu by neměla chybět ani talentovaná sportovní dvojice - Anna Dušková a Martin Bidař, úřadující juniorští světoví šampióni.

Foto: Profimedia.cz

Krasobruslaři Anna Dušková a Martin Bidař

Článek

Teprve šestnáctiletá Anna Dušková bruslí s o rok starším Martinem Bidařem přes šest let. Když se poprvé viděli, podle jejich slov jim to na ledě spolu moc nešlo. Měli se chytnout za ruce a přešlapovat. „Vůbec jsme nevěděli, co máme dělat. Bylo nám deset jedenáct a přišlo nám to takové trapné, že se máme držet za ruce. Navíc všichni kolem nás jezdili sami,“ zavzpomínala se smíchem na první setkání Dušková.

Nakonec se ale ukázalo, že to byla správná volba, když je trenéři dali dohromady. Za těch šest let udělali velký kus práce, který byl v březnu letošního roku po zásluze odměněn. České krasobruslení se díky tomuto páru mohlo poprvé v historii radovat ze zlaté medaile z juniorského mistrovství světa. Dušková a Bidař předvedli v maďarském Debrecínu bezchybný program a nechali tak za sebou i velmi silné ruské páry. „To, že jsme zvítězili, už teď ale tolik nevnímáme,“ přiznal Bidař. „Medaili mám ale vystavenou,“ dodal. A cenný kov si pečlivě uložila i Anna. „Nechala jsem si udělat vitrínku s osvětlením, takže na ni krásně vidím,“ prozradila šestnáctiletá krasobruslařka.

Kromě krasobruslení zvládají oba i školu. Zatímco Anna studuje v Praze gymnázium, Martin navštěvuje zdravotnické lyceum. Jakmile vyučování skončí, vyrazí zase na trénink. „Hodinu a půl jsme na ledě, pak cvičíme a pak zase zpátky na led,“ líčila rodačka z Nymburku. Bez bruslí jsou jen v sobotu. Martin svůj volný čas tráví většinou s rodinou v Českých Budějovicích, Anna se odreagovává sledováním různých krasobruslařských závodů, nebo kreslí.

Úvod sezóny jim vyšel skvěle

V lednu se v Ostravě uskuteční mistrovství Evropy, talentovaný pár si Ostravar Arenu, vyzkoušel už začátkem září na soutěži ISU Junior Grand Prix 2016 - Czech Skate. A jejich první start v nové sezóně jim vyšel parádně. Spolu s domácím publikem se mohli radovat z prvního místa. Začátkem října se pak svěřenci trenérky Evy Horklové představili na další juniorské Grand Prix v Drážďanech a i zde byli na stupních vítězů, tentokrát jim patřila druhá příčka.

A tak není divu, že je na konci tohoto týdne čeká finále Grand Prix v Marseille. „V předchozích dvou letech se finále konalo v Barceloně, tak se těšíme, že se tentokrát podíváme na nové místo,“ řekla za oba Dušková. S jakými ambicemi do Francie poletí, ale prozradit nechtěla. „Pojede tam šest nejlepších párů, všichni jsou pro nás velkými soupeři, takže uvidíme. Budeme se snažit obě jízdy zajet co nejlépe,“ dodala.

Poté se už začnou připravovat na lednové mistrovství Evropy. Debut mezi seniory si odbyli už v říjnu a úspěšně. Závod Coupe de Nice vyhráli. „Jedeme závod od závodu. Vždy se soustředíme jen na ten jeden, který nás právě čeká. Pokaždé chceme předvést to nejlepší, co umíme,“ řekl Bidař. Věřím, že nám v Ostravě pomůže i domácí publikum,“ uzavřela Dušková.

Reklama

Související témata: