Hlavní obsah

Česko - Maďarsko 27:22Česká senzace! Házenkářky si nebojácně vyšláply na favorizované Maďarky

Aktualizováno

Nikdo s nimi nepočítal, ale české házenkářky se razantně vzepřely nálepce outsidera. V premiérovém utkání na ME ve švédském Malmö předvedly vynikající výkon a senzačně porazily Maďarsko 27:22. Najednou nemusí být postup z pekelně těžké skupiny, kde reprezentaci čekají ještě Černá Hora a Dánsko, nesplnitelným snem.

Foto: Alžběta Vejrostová/chf.cz

Jana Knedlíková (vlevo) proměňuje jednu ze svých šancí.

Článek
Fotogalerie

České hráčky začaly ohromně koncentrovaně v obraně a po čtvrthodině nečekaně vedly 7:4, když se mohly spolehnout na výbornou Satrapovou v brance i pestřejší zakončení spojek, mezi nimiž vynikala čerstvě devatenáctiletá Kordovská.

Náskok vydržel národnímu týmu až do konce první půli. Na začátku druhé bohužel nedokázaly české hráčky sedm minut vstřelit gól a Maďarky čtyřbrankovou šňůrou otočily výsledek. V kritické chvíli ale vzala na sebe zakončení nebojácná Hrbková a družstvo se vrátilo k disciplinovanému projevu.

Satrapová sice měla do poločasu úspěšnost zásahů 44 procent, ale po změně stran se proti ní začala hodně věřit Kovácsová a dala během patnácti minut sedm maďarských gólů. Do české branky se potom však postavila střídající Kudláčková a soupeřkám úplně sebrala střeleckou sebedůvěru

V útoku českému týmu dobře zafungovala spolupráce s pivotem a po čtvrté trefě Adámkové mělo české vedení šest minut před koncem už podobu 23:20. Jak Maďarky tlačil čas, dělaly chyby a první senzace šampionátu byla na světě.

Na Maďarky se dobře připravily

„Stále ještě nemůžu věřit, že jsme vyhrály nad tak silným soupeřem. Jsou to ale neuvěřitelně krásné pocity. Bojovaly jsme, nechaly na hřišti všechno, co v nás bylo a povedlo se, o čem jsme snily," usmívala se Petra Adámková. Trenér Jan Bašný si byl vědom toho, že jedna výhra v obtížné skupině ještě nemusí znamenat postup. „Myslím, že Maďarky tady něco vyhrají, ale zkusíme na pondělní výkon navázat i ve středu proti Černé Hoře," mínil.

Mohl být ale každopádně pyšný na to, co jeho tým v premiéře předvedl. „Dobře jsme se na Maďarky připravili, nenechali jsme je hrát jedna na jednu a naše dobrá obrana dostávala soupeřky do úzkých. Jak Maďarky nedokázaly najít způsob k prosazení, znervózněly," prohlásil Bašný. „Holky pak ukázaly obrovskou vnitřní sílu, když ve druhém poločase přišly o vedení. Podařilo se jim znovu dostat dopředu, když se vrátily ke koncentraci a nasazení z poločasu prvního a hned to bylo znát," řekl český kouč.

ME házenkářek - skupina C v Malmö
Česko-Maďarsko 27:22 (13:10)
Nejvíce branek: Malá 5, Hrbková 5/1, Knedlíková a Adámková po 4, Kordovská 3 – Kovácsová 7, Klivinyiová 4, Kisfaludyová 3, Görbiczová 2/1. Rozhodčí Kijauskaiteová, Zalieneová (Lit.), vyloučení 3:5, sedmimetrové hody 2/2:1/1, 800 diváků.
Dánsko - Černá Hora 22:21 (14:11).
Skupina D (Helsingborg):
Rusko - Chorvatsko 32:26 (16:13)
Norsko - Rumunsko 23:21 (13:10).

Reklama

Související témata: