Hlavní obsah

Nová zdrcující fakta! Rusko krylo doping více než tisíce sportovců

Praha
Aktualizováno

Nezávislá komise Světové antidopingové agentury WADA informovala o výsledku dalšího vyšetřování dopingu v ruském sportu. Podle předsedy komise Richarda McLarena se Rusové snažili v letech 2011-2015 systematicky krýt používání zakázaných látek u více než tisícovky sportovců ze 30 letních i zimních olympijských a paralympijských sportů. Ruské ministerstvo sportu v reakci na McLarenovu zprávu odmítlo, že by v zemi fungoval státem řízený dopingový program.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Nástup ruských sportovců na ZOH v Soči. Vlajkonošem byl bobista Alexander Zubkov.

Článek

„Můžeme nejen potvrdit, ale ještě zpřesnit a vyjasnit informace z první zprávy (zveřejněna 18. července 2016 - pozn. red.). Narostl počet sportovců zapojených do dopingové mašinérie, stejně jako její rozsah, utajení a krytí. Krytí, které začalo minimálně v roce 2011 a pokračovalo i po olympiádě v Soči. Krytí, které se během let z původního nekontrolovaného chaosu rozvinulo do institucionalizovaného a disciplinovaného spiknutí v honu za medailemi. Krytí, které pracovalo v rozsahu, jež nemá obdoby," uvedl McLaren na tiskové konferenci v Londýně, kde výsledky vyšetřování představil.

WADA informovala, že odhalila další pozitivní nálezy na letních hrách v Londýně 2012 a zimní olympiádě v Soči 2014 a rovněž na atletickém MS 2013 v Moskvě. "Londýnské hry ruský tým poškodil v bezprecedentním rozsahu, jehož rozměr možná nikdy přesně neurčíme," uvedl McLaren.

Praktiky ruského systému měly zahrnovat i širokou manipulaci se vzorky v laboratořích. "V moči dvou hokejistek ze Soči byla nalezena mužská DNA," prohlásil McLaren. WADA rovněž odhalila 500 vzorků, které Rusové prezentovali jako negativní, ve skutečnosti ale byly pozitivní.

Ruské ministerstvo sportu ale v první reakci na zveřejněnou zprávu odmítlo, že by v zemi fungoval státem řízený dopingový program. Představitelé ministerstva si chtějí zprávu nejprve prostudovat, než se k ní vyjádří detailněji. "Budeme pokračovat v boji proti dopingu s nulovou tolerancí," uvedlo ministerstvo a dodalo, že bude plně spolupracovat s antidopingovými organizacemi.

V Riu jen Klišinová

WADA zveřejnila první část tzv. McLarenovy zprávy letos v červenci a poté doporučila vyřadit Rusko z letní olympády v Rio de Janeiru. Mezinárodní olympijský výbor plošný zákaz nepodpořil a přehrál rozhodnutí, zda pustit ruské závodníky na start v Brazílii, na jednotlivé sportovní asociace.

Ruská výprava v Riu byla nakonec zhruba o třetinu menší a například z atletů startovala jen dálkařka Darja Klišinová, která dostala díky tomu, že se nepřipravuje v Rusku a nespolupracuje s tamním antidopingovým systémem, výjimku. Tu původně obdržela i běžkyně Julia Stěpanovová, která pomohla celý skandál rozkrýt, nakonec ale do Brazílie neodcestovala - kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu v roce 2013.

Reklama