Hlavní obsah

Boxer Vladimir Kličko porazil Byrda a má titul mistra světa IBF

Ukrajinský boxer Vladimir Kličko je novým profesionálním mistrem světa organizací IBF a IBO v těžké váze. V sobotním utkání v Mannheimu porazil technickým k.o. v sedmém kole obhájce titulu Chrise Byrda z USA, jemuž mistrovský pás federace IBF patřil od roku 2002 po výhře nad Evanderem Holyfieldem.

Článek

Třicetiletý vyzyvatel Kličko, mladší bratr někdejšího mistra světa Vitalije Klička, který loni v listopadu ukončil kariéru, měl nad americkým protivníkem od druhého kola viditelnou převahu. Poprvé poslal pětatřicetiletého Byrda sérií drtivých úderů k zemi v pátém kole, a když to o dvě kola později zopakoval, rozhodčí boj ukončil.

"Nedokázal jsem ho trefit tak jako on mne. Kdybych měl do toho zápasu jít znovu, musel bych zvolit úplně jinou taktiku," prohlásil o 15 centimetrů menší Byrd, který po utkání zamířil s opuchlou tváří do nemocnice na rentgen. Zda bude v ringu pokračovat dál, se prý teprve rozhodne.

Velké srdce

"Šlo to jako podle not. Všechno, co jsme natrénovali, fungovalo," řekl vítězný Kličko. Soupeře však zároveň ocenil. "Má velké srdce. Dostal spoustu ran, ale pořád se držel a ještě mě provokoval," dodal.

Agentury připomněly, že podobným způsobem se vyvíjel také první vzájemný zápas těchto boxerů v říjnu 2000, kdy šlo v Kolíně nad Rýnem o titul organizace WBO. I tehdy byl Byrd dvakrát počítán, nakonec však utkání dokončil a prohrál až výrokem rozhodčích.

Kličko, který vlastní německý pas, si tak mezi profesionály vylepšil bilanci na 46 výher a tři porážky, z toho jednačtyřicetkrát vyhrál před limitem. Byrd má nyní na kontě 39 vítězství a tři prohry. Zápasu přihlíželo 14.000 diváků, vstupenky v předprodeji zmizely během pouhých dvou hodin. Byrd inkasoval za utkání 4,5 miliónu dolarů, vítěz dostal jen třetinu této částky.

Reklama