Hlavní obsah

Tvrdý trest za doping ruských sportovců! Budou IBSF následovat další federace?

Soči přišlo kvůli rozsáhlému dopingovému skandálu v ruském sportu o pořadatelství únorového mistrovství světa v jízdě na bobech a skeletonu. Rozhodla o tom dnes mezinárodní federace IBSF, náhradního organizátora má oznámit během několika dnů.

Foto: DARRYL DYCK, ČTK/AP

Ruský skeletonista Alexandr Treťjakov.

Článek

Šampionát bobistů a skeletonistů se měl uskutečnit v dějišti předloňských zimních olympijských her od 13. do 26. února. Členové výkonného výboru federace IBSF dnes hlasovali o osudu Soči poté, co se Lotyšsko rozhodlo MS v Rusku bojkotovat a další země chtěly jejich krok napodobit.

Situace se vyhrotila po zveřejnění kompletní zprávy vyšetřovací komise Světové antidopingové agentury WADA o státem podporovaném dopingu v ruském sportu. "Exekutiva IBSF byla toho názoru, že v této složité době není vhodné uspořádat takovou akci v Rusku," uvedla bobová a skeletonová federace v prohlášení.

Rusové s jejím krokem nesouhlasí. "Rozhodnutí přesunout mistrovství ze Soči je zpolitizované a bezdůvodné," reagoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

O bojkotu uvažovaly také například Rakousko, Jižní Korea nebo americká hvězda Steven Holcomb. Špičkoví závodníci vyzývali opakovaně mezinárodní federaci k ráznému kroku. "Nyní se už mohou sportovci i trenéři všech reprezentací soustředit na sport a mistrovství, ne na obvinění a diskuze, ať už jsou oprávněné, nebo ne," uvedlo vedení IBSF.

Vyšetřovatel WADA Richard McLaren v pátek zveřejnil další část zprávy o dopingu v Rusku. Z něj těžilo v letech 2011 až 2015 více než tisíc sportovců. Podle deníku New York Times byl mezi nimi i olympijský vítěz ve skeletonu Alexandr Treťjakov.

Šampionát v jízdě na bobech a skeletonu je první velkou sportovní akcí, o niž Rusko po zveřejnění McLarenovy zprávy přišlo. Pořádat mají Rusové také například v březnu příštího roku finále Světového poháru v běhu na lyžích v Ťumeni, která má hostit v roce 2021 i MS v biatlonu. Při zářijové volbě pořadatele dostalo sibiřské středisko přednost před Novým Městem na Moravě.

Hlavním adeptem na uspořádání MS bobistů je nyní německé Königssee.

Reklama

Související témata: