Hlavní obsah

SPECIÁL 2016: Zlatý táta Krpálek. Kdo ještě zazářil a zanechal stopu v tomto roce?

Praha

Olympijské hry, evropský šampionát ve fotbale i Světový pohár v hokeji. Rok 2016 byl sportem doslova nabitý. Jak si vedli čeští sportovci v boji se světem? Připomeňte si všechny důležité okamžiky i úspěchy v ročence, kterou tradičně sestavila redakce Sport.cz.

Foto: Sport.cz

Speciál 2016

Článek

V lednu získala hokejová reprezentace nového trenéra. Do nové sezóny už šla s Josefem Jandačem, který nahradil Vladimíra Vůjtka. Ve fotbalové lize Synot oznámil, že mizí z ligy.

V únoru zářila rychlobruslařka Martina Sábliková. Jinak to měl Ondřej Bank. Koleno řeklo dost a nejlepší český sjezdař oznámil konec kariéry.

Sportovní speciál najdete na special.sport.cz/2016

V březnu šokoval dopingový nález ruské tenistky Marie Šarapovové. V dubnu se dožili senzace v Liberci. Tygři udolali ve finále play-off Spartu a získali premiérový hokejový titul. Euforie zavládla i na západě Čech. Plzeňská Viktorka slavila obhajobu fotbalového titulu a Baník poslala do druhé ligy.

V květnu se rozplynul jeden sen o medaili. Hokejisté prohráli ve čtvrtfinále mistrovství světa s USA a Kanada po Praze dobyla i Moskvu. Ronaldo pečetil v penaltovém rozstřelu jedenáctý triumf Realu v Lize mistrů.

V červnu zemřela boxerská legenda Muhammad Ali. Za pár dnů i jeden z nejlepších hokejistů všech dob Gordie Howe. Pavel Vrba oznámil, že chce u reprezentace skončit a odejít do ruské Machačkaly. Před pár dny tvrdil něco jiného.

V červenci skončila Operace Krejčí. Sparta se mohla těšit na více než 100 miliónů od Boloni. Brankář Čech po čtrnácti letech skončil v reprezentaci a novým trenérem národního týmu byl jmenován Karel Jarolím. Rusko krylo v Soči doping. WADA doporučila vyloučení z olympijských her, smutný příběh, který stále ještě neskončil.

Olympijské radosti a tragédie tenistky Kvitové

Srpen byl ve znamení olympiády, radostí z medailí, kde nejvýše čněl zlatý judista Lukáš Krpálek, který se pár dnů před Riem stal tátou. Úspěšný měsíc končil smutkem, zemřela legendární gymnastka Věra Čáslavská.

V září se konal Světový pohár v hokeji, pro Česko začal debaklem 0:6 od Kanady. Poté přišla porážka od Výběru Evropy. Aspoň derniéra dopadla se vztyčenou hlavou. Češi si vyšlápli na Američany. Kanada díky Marchandově trefě v oslabení ovládla tuto sledovanou akci.

V prosinci WADA přišla s informací, že z dopingového systému v Rusku těžilo přes 1000 sportovců. Horor zažila tenistka Petra Kvitová. Ve svém bytě v Prostějově byla napadena nožem. Po operaci ji lékaři oznámili, že minimálně půl roku bude bez tenisu. O dva dny později se stal hokejista Jaromír Jágr druhým nejproduktivnějším hráčem NHL v historii.

Reklama