Hlavní obsah

Erbanová v euforii! Ruská ruleta vynesla čtyřiadvacetiletou Češku k evropskému titulu ve sprintu

Heerenveen

Češka Karolína Erbanová je novou královnou rychlobruslařských sprinterek v Evropě! Tři roky bez tří měsíců už je jejím domovem Nizozemsko. Do země větrných mlýnů a tulipánů přesídlila krátce po OH 2014 v Soči. Věřila, že jedině tak může správně rozvíjet kariéru. A během víkendu v Heerenveenu při mistrovství Evropy se dočkala odměny.

Foto: Patrick Post, ČTK/AP

Karolína Erbanová se raduje! V Heerenveenu se stala rychlobruslařskou mistryní Evropy ve sprinterském víceboji.

Článek

Když v květnu 2014 přesídlila do Nizozemska a stala se členkou týmu Continu, zažívala řadu překvapení. V tréninku i z hlediska životního. O tři roky později už ji v Nizozemsku berou za svou. Když po sobotě držela průběžné vedení ve sprinterském víceboji, vystřihla rozhovor v jazyce pořádající země. „Protože mě vyburcovali," smála se čtyřiadvacetiletá Češka, když moderátora a publikum učila, jak v jejím rodném jazyce poděkovat či pozdravit.

„Zpočátku jsem holandštinu studovala pilně. Chodila jsem na lekce, měla gramatiku, překládala noviny, poslouchala písničky. Teď na to kašlu. Všem říkám, ať na mě mluví holandsky. Rozumím bez problémů, ale při odpovědích občas přejdu do angličtiny," popisovala Erbanová.

Přesto se občas dostane do úzkých. „Den před startem šampionátu jsem dělala rozhovor do televize. Moderátorka se mě zeptala, jak se mi líbí nový systém šampionátu, což je velmi podobné slovu tunel. Tak jsem se jí ptala, proč se mi dotazuje na tunel... To jsem moc nezvládla," culila se rodačka z Vrchlabí.

Už je v Nizozemsku třetím rokem, a tak si vytvořila dostatečné zázemí. „Z baráku to mám na kole pět minut do haly Thialf, kde trénuji v létě i v zimě. Do Česka jezdím hodně málo. Vybudovala jsem si zde druhý domov," vykládala Erbanová, jejíž nový tým AfterPay sídlí právě v dějišti mistrovství Evropy.

Změna stáje ji nakopla

Změna „stáje" v průběhu minulého léta byla vynucená. Bývalý klub ukončil činnost. „Byla jsem z toho nervózní. Nerada měním věcí. Ale teď přiznávám, že mě to nakoplo. Možná někdy potřebuji facku právě v podobě změny. Líbí se mi proces, kdy se o bruslení pořád učím," vyprávěla Erbanová, která je nyní v ryze ženském sprinterském týmu.

Přesně podle gusta české závodnice. „Mám trenéra specialistu na sprinty Dennise van der Guna. Fyzioterapeuta. Skvělý materiál," pochvalovala si, že už ji v Nizozemsku přijali za vlastní. „Když jsem do země přišla, moc lidí cizích národností v týmech nebylo. Byl to trošku hazard, kdy se někdo pokoušel proniknout do zdejších organizací. Taková ruská ruleta. Ale po olympijských hrách v Soči v tomto směru přeci jen určitý průlom nastal," přiznávala Erbanová, že šlo o jistý krok do neznáma.

Během víkendu její trnitá cesta došla naplnění, byť start do sezóny byl obestřený tajemstvím. První dva díly světového poháru vynechala bez upřesnění. „Měla jsem zdravotní problémy. Nikdy jsem před takovou volbou nestála, ale rozhodla jsem se, že sezóna je dlouhá, a když nejsem stoprocentní, nebudu riskovat," popsala Erbanová, jejímž životním maximem byl bronz z mistrovství světa ve sprintu a stejný kov ze světového šampionátu na trati tisíc metrů před dvěma lety.

Reklama

Související témata: