Hlavní obsah

Psi stejně jako lyžaři. Před závodem MS vyrážejí osobně na obhlídku trati

Tři závodníci a sedm psů. Taková je česká výprava pro mistrovství světa v závodech psích spřežení v Kanadě. Představí se v různých disciplínách, mj. ve skijöringu nebo v závodě spřežení se čtyřmi psy s hromadným startem. Před závody se nesmí nic podcenit, a tak není divu, že se psi se svými mushery vydávají i na prohlídku trati. „Kdyby se mnou psi nešli, mohlo by se třeba stát, že při závodě zatočí jinam a ani ten jejich výkon nebude na takové úrovni, jako když tu trať znají.“ vysvětluje český reprezentant Jiří Mencák. Jak prohlídka trati vypadá i jak psi na šampionát trénují, to se dozvíte v našem videu.

Čeští musheři se chystají na MS Video: Sport.cz

 
Článek

Kromě prohlídky trati je před závodem nesmírně důležitá také psí životospráva. „Psi musí hodně pít. Hlavně, když jedí granule. Do závodu musí jít dobře zavodnění. To znamená, dvě až tři hodiny před startem pořádně napít, pak kvalitně vyvenčit. Prostě jako u lidského sportovce." říká další z českých musherů Michal Ženíšek.

A v závodě samotném je pak podstatná souhra psů mezi sebou a souhra mezi psy a musherem. Na žádné velké usměrňování totiž není čas. „Třeba při tréninku kolikrát stačí tři, čtyři povely." doplňuje Jiří Mencák a dodává. „Když se to úplně nepovede, může se třeba stát, že psi ztratí mushera v zatáčce a doběhnou tu trať sami."

Světový šampionát se v Kanadě uskuteční od 24. ledna do 1. února a český tým není bez šancí na medaile. K těmto ambicím ho opravňují výsledky z mistrovství Evropy: „Na Evropě jsem byla druhá ve skijöringu s jedním psem, na světovém šampionátu bych byla spokojena s umístěním do páté příčky, ale medaile by byla samozřejmě lepší. Když jsou dobří psi a když je snaha, tak jde všechno." uzavírá jediná žena v českém týmu Michaela Srchová.

Reklama