Hlavní obsah

Pod vodou hraje na piano a trénuje i v metru. Vydrží česká rekordmanka bez vzduchu devět minut?

Praha

Freediverka Gabriela Grézlová si vybrala disciplínu statická apnoe, o které říká: „Je asi nejméně populární. Jde o to ležet ve vodě, zadržovat dech co nejdelší dobu a člověk se u toho nemusí hýbat.“ I taková disciplína ovšem vyžaduje tvrdý trénink. Šestkrát týdně. Ve vodě ale paradoxně moc času netráví, připravuje se hlavně na suchu, klidně i při cestě do práce metrem. Jak, to vám světová rekordmanka prozradí v následujícím videu.

Freediverka Gabriela GrézlováVideo: Sport.cz

 
Článek

Když už se při tréninku do bazénu vydá, stojí vedle ní, stejně jako při závodech, trenér, který jí hlásí čas a dává pokyny. Nejen slovy, ale i různými gesty. „Trenér taky sleduje rychlost mých reakcí. Třeba mi řekne, zahraj na piano a já musím na hladině rukama udělat pohyb, jako že hraju. Kdybych to neudělala, pochopil by, že jsem na tom špatně, že je hladina kyslíku na nižší úrovni," vysvětluje Gabriela Grézlová.

Kromě tréninků je pro ni před závody důležitá i speciální dieta. "Vynechávám lepek, laktózu, kávu, čaj, zázvor, skořici, vajíčka, červené maso. Prostě všechno, co může nabuzovat metabolismus. Vždycky výrazně zhubnu, ale tomu výkonu to pomůže."

Její světový rekord má hodnotu 8 minut a 33 vteřin. Věří ale, že je schopna vydržet pod vodou i přes 9 minut. V nadcházející sezóně se o to třeba pokusí na Sardinii, na červnovém mistrovství Evropy.

Reklama