Hlavní obsah

Ostravské kuriozity? Bruslící máma tří dětí, sebevědomá rekordmanka i omyl sudích

Ostrava

Čtyři dny soutěží mistrovství Evropy v krasobruslení přinesly vedle skvělých sportovních výkonů a pestré škály emocí i řadu příběhů a zajímavých osudů. Co se také v Ostravě událo?

Foto: David W Cerny, Reuters

Jevgenija Medveděvová z Ruska suverénně ovládla kategorii žen.

Článek

Návrat po třech dětech

Britce Zoe Jonesové je 37 let. Už v roce 1998 byla blízko startu na olympiádě v Naganu, ale zranění jí plány zhatilo. V roce 2001 kariéru ukončila, narodily se jí tři děti a v Kanadě se stala trenérkou. V roce 2014 ale dostala nápad vrátit se ve sportovních dvojicích, kontaktovala o deset let mladšího Christophera Boyadjiho a teď jsou čtrnáctí v Evropě. „Zoe má víc energie než sedmnáctileté holky,“ ujišťuje Boyadji.

Úspěšná dcera

Jméno Peltonen je na ledě jako doma, jenže v ostravské aréně se proháněla dcera bývalého mistra světa v hokeji Villeho Emmi Peltonenová. Narodila se během otcova angažmá v Nashvillu, v sedmnácti letech si odbyla premiéru na mistrovství Evropy. A úspěšnou, skončila jedenáctá! „Táta mi má co poradit, ví hodně o psychologii, jak se starat o tělo. Ale o krasobruslení neví nic,“ smála se Peltonenová.

Z partnerů soupeři

Pětkrát spolu ve sportovní dvojici vyhráli mistrovství světa, čtyřikrát evropský šampionát. Teď stojí proti sobě. Němka Aliona Savchenková s novým partnerem Bruno Massotem se v boji o zlato sklonila před Rusy Jevgenijí Tarasovovou a Vladimirem Morozovem, jejichž koučem je Robin Szolkowy. „Při soutěžích jsme soupeři. Když se s Alionou potkáme, pozdravíme se, ale velké povídání to není,“ uznal Szolkowy.

Jen zlato nestačí

Nebyl větší důkaz nadvlády Rusky Jevgenije Medveděvové ženské soutěži, než když ve volné jízdě jen tak zařadila bonusový trojný skok, i když věděla, že za něj žádné body nezíská. „Prostě jsem chtěla přidat něco navíc,“ usmívala se po obhajobě zlata sedmnáctiletá rodačka z Moskvy, která vylepšila bodový světový rekord ve volné jízdě (150,79) i absolutně (229,71).

Výměna medailí

Do kuriózní situace se dostaly taneční páry. Po krátkém programu byli vyhlášeni jako vítězové Italové Anna Cappeliniová a Luca Lanotte, jenže rozhodčí jim dodatečně odečetli jeden bod za nepovolený prvek, a tak se propadli za Rusy Jekatěrinu Bobrovovou a Dmitrije Solovjeva. „Překvapilo nás to. Samozřejmě moment, kdy jsme si měnili malé zlato a stříbro, byl zvláštní,“ uznala Cappeliniová. Velké zlato ale nejlepší volnou jízdou získali Francouzi Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron.

Reklama