Hlavní obsah

Šonka přepsal dějiny. Jako první Čech vyhrál závod série Red Bull Air Race

Abú Zabí
Aktualizováno

Akrobatický pilot Martin Šonka se stal historicky prvním Čechem, který vyhrál závod světového šampionátu Red Bull Air Race. V prvním závodě letošní sezóny v Abú Zabí navázal na vítěznou sobotní kvalifikaci a ani v samotném závodě nenašel přemožitele. Druhý Čech Petr Kopfstein obsadil dvanáctou pozici.

Foto: martin-sonka.cz

Martin Šonka si vychutnává velký triumf...

Článek

"Je to neskutečný pocit, splněný sen. Mám strašně velkou radost i za tým a za fanoušky, kteří nám drželi palce. Těžko teď přesně popsat, co se ve mně odehrává. Zvlášť po loňské sezóně, která se nepovedla. Vykročili jsme správným směrem, dařilo se nám létat konzistentně a hlavně bez chyb. Teď na to hlavně navázat v dalších závodech," líčí nadšený Martin Šonka.

Na pódium se v minulosti dostal už čtyřikrát, ale dnes poprvé na nejvyšší stupeň. Loni byl v celkovém pořadí série devátý.

Osmatřicetiletý český pilot ve Final Four prolétl cílem v čase 53,139 sekundy a druhého Španěla Juana Velardeho porazil o více než sekundu. Třetí skončil Kanaďan Pete McLeod, čtvrtý byl loňský šampión Mathias Dolderer z Německa.

"Všechny lety se mi podařilo zaletět přesně podle plánu. Čistě, bez zbytečných chyb. Letadlo fungovalo skvěle, všechno se zkrátka sešlo dohromady. Na takový výsledek jsme dlouho čekali. Zároveň ale víme, že je teprve začátek sezóny. Je to snový vstup do ní, ale musíme si přesně říct, proč jsme tady uspěli a navázat na to v další práci," uvědomuje si Šonka.

Vedení v sérii bude hájit v dalším závodě za dva měsíce v San Diegu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články