Hlavní obsah

Erbanová je se čtvrtým a pátým místem spokojená. Teď překoná Philease Fogga

Kangnung/Praha

V pátek skončila čtyřiadvacetiletá rychlobruslařka Karolína Erbanová ve sprintu na pět set metrů čtvrtá, v sobotu na kilometru pátá. Z mistrovství světa na jednotlivých tratích v korejském Kangnungu odlétá spokojená. A vyhlíží světový šampionát ve sprinterském víceboji, který je na programu o posledním únorovém víkendu v Calgary. Dokončí také cestu kolem světa. Ovšem dokáže to za třicet dní, se závodnickým přestávkami, nikoliv za osmdesát, jako to zvládl Phileas Fogg, hrdina slavného románu Julese Verna.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Česká rychlobruslařka Karolína Erbanová.

Článek

V sobotu chyběl na kilometrové trati k medaili znovu kousíček, pouhých 0,23 sekundy. Erbanová dlouho vedla, protože jela už ve čtvrté dvojici s pomalou Rakušankou Vanessou Herzogovou. A pak už jen čekala, co soupeřky. Zda zaváhají, nebo jak daleko ji odsunou ze stupňů vítězů.

„Bylo to zase o kousíček, ke čtvrté příčce jen osm setin sekundy, ale i tak jsem spokojená. Vylepšila jsem si letošní maximum o osmačtyřicet setin, to je dobré. I v pátek jsem zajela svoji letošní nejrychlejší pětistovku. Start sezóny jsem kvůli zranění nestihla, obávala jsem se, že se její pozdější začátek projeví hůř," oddechla si čtyřiadvacetiletá závodnice.

„Spokojená jsem s celým vystoupením na šampionátu. Čtvrté místo na pětistovce a páté na kilometru beru s radostí, především při pohledu na dosažené časy, které mohou být na sprinterském světovém šampionátu v Calgary ještě lepší. Tamní dráha mi vyhovuje," dodala.

Se silnějšími soupeřkami je to lepší

Vzhledem k absenci na dvou úvodních podnicích Světového poháru byla v Kangnungu losována už do třetí skupiny, takže startovala hodně brzy a se slabšími soupeřkami. „Ve sprintech to nemá tak velký vliv, na pětistovce prakticky žádný, ale samozřejmě je příjemnější, když startujete později a máte přímý kontakt se špičkou, víc to i motivuje, lépe se závodí, když vnímáte kvalitní soupeřku v bezprostřední blízkosti. Takhle to je o čekání a nervech, jestli se udržíte na stupních vítězů," vysvětlila.

Teď ji čeká dokončení opravdické cesty kolem světa, byť se značnými přestávkami. V letadlech by to mělo dát dohromady okolo třiceti hodin čistého letu. Z Evropy nejprve letěla na začátku měsíce do Koreje, kde je osmihodinový rozdíl oproti střední Evropě, a nyní míří do kanadského Calgary, kde je oproti Praze či Heerenveenu, kde žije, rovněž rozdíl osm hodin, ale opačným směrem...

„V Asii mám delší aklimatizaci, měla jsem tu celou dobu pocit, že se mi chce pořád spát, ať to bylo ráno, v poledne, nebo večer. V autobuse jsem si i zdřímla. V Kanadě jsou kritické tři první dny, pak už se s tím umím srovnat. Nemělo by smysl, vracet se deset hodin letadlem do Evropy a pak skoro stejnou dobu letět do Calgary. Druhou stranou, přes Tichý oceán, je to i kratší, takže letím rovnou do Calgary," pravila. Cestou zpět do Evropy tak dokončí během měsíce skutečně cestu kolem světa. A podstatně dříve, než Vernův slavný Phileas Fogg...

Reklama

Související témata: