Hlavní obsah

Sáblíková se po příletu z MS těšila do postele. Teď zahodí budík

Praha

Přímou linkou ze Soulu přiletěla v pondělí odpoledne rychlobruslařka Martina Sáblíková se zlatou medailí na pět kilometrů a stříbrem z trojky, které vybojovala na mistrovství světa v Kangnungu. „Po dvanácti hodinách v letadle jsem unavená, ale spokojená. Na trojce s dosaženým časem, protože byl můj druhý nejrychlejší v historii na nížinných tratích, o pětce není co říkat. A šesté místo z patnáctistovky také beru,“ zhodnotila stručně svoji účast na světovém šampionátu.

Martina Sáblíková s medailemi z MS v KorejiVideo: Sport.cz

 
Článek

Teď ji čeká nejméně pět dní bez ledu. „Těším se na ně. Hlavně proto, že se konečně vyspím. V Koreji jsem stávala na budík, tady bylo okolo jedné hodiny ráno. Teď můžu budík zahodit," libovala si po příletu.

„Led nám bude chybět. Potřeboval bych s Martinou trénovat nájezdy na špunty, dělící dráhu. Tam má rezervy, jenže to lze jen v hale, kde bude sama. Pojedeme koncem týdne do Inzellu, ale ani tam na to nebude asi prostor. Přitom jsou to setinky, které pak chybějí k medaili," dodal trenér Petr Novák.

Neporazitelná Wüstová

Začátkem března čeká Sáblíkovou světový šampionát ve víceboji v Hamaru. Tam bude obhajovat loňské zlato. „Ireen Wüstová má letos fantastickou formu, spíš to bude o tom, jak zareagujeme my ostatní," přiznala férově česká ledová královna, která ale ziskem sedmnácté zlaté medaile překonala právě rekord Wüstové. „Berme to střízlivě. Ireen je lepší na pětistovce i patnáctistovce, na trojce jsou stejné. Jenže na pětce se ta ztráta z krátkých tratí dohnat nedá," konstatoval Novák.

Týden po Hamaru se jede ve Stavangeru finále Světového poháru. „Pojedeme i tam, i když Martina už má jedenácté vítězství na dlouhých tratích v kapse, a nemusela by jet. A pak bude mít dovolenou. Pojede k moři, do lázní, všechno jí dopřeju. Na letní sezóně a kole se domluvíme," nechal nahlédnout do plánů kouč. „Letos to s kolem moc nevidím. Jsem hodně unavená, už se projevují roky. Potřebuji si pořádně odpočinout a připravit se dobře na olympiádu. Ta bude skoro na den za rok. Po ní uvidím, co dál," dodala Sáblíková, která v květnu oslaví třicátiny.

Ovál v Kangnungu je nečekaně rychlý

Světový šampionát v korejském Kangnungu byl i generálkou na olympiádu, která se tu pojede příští rok. „Hala je perfektní, led sice těžký, ale na nížinnou dráhu neuvěřitelně rychlý. Překvapily mě časy některých soupeřek. Poznat prostředí, kam se dostanu až za rok, bylo důležité," zdůraznila Sáblíková.

„Zbývají dodělat jen drobnosti kolem haly, viděli jsme i budoucí olympijskou vesnici, která se dokončuje. Samozřejmě jsme zkoušeli i jídlo. Já jsem byl z těch ostrých nadšený," usmíval se Novák. „Mne se netýkala, ostré omáčky nemusím, ale těstoviny nebo rýže v různých provedeních mi vyhovovaly," dodala Sáblíková a s klížícíma se očima vyrazila domů.

Reklama