Hlavní obsah

Ping pong na malém stole je velká sranda, zve do ostravského Trojhalí Korbel

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Nedávný domácí šampionát ve Frýdlantu nad Ostravicí stolní tenista Petr Korbel vynechal. Unikátní světový festival v mini ping pongu, který se od 6. do 8. dubna uskuteční v Ostravě na stolech o rozměrech pouhých 90x40 centimetrů, si ale ujít nenechá. „Není snadné na tom malém stole hrát, ale bude to legrace,“ zve příznivce stolního tenisu do prostor ostravského Trojhalí čtvrtý muž olympijského turnaje v Atlantě 1996.

Foto: ČAST/Jan Brychta

Iveta Vacenosvká (vlevo) a Petr Korbel jsou ambasadory Světového festivalu v minipingpongu, který se uskuteční v Ostravě.

Článek

Do netradičního turnaje se mohou přes webovou stránku www.miniping-pong.cz hlásit jak úplní amatéři, tak profesionálové. Účast přislíbili například reprezentantka Iveta Vacenovská, Ivan Karabec, Jindřich Panský, Milan Orlowski či právě ambasador festivalu Petr Korbel.

Budou mít ryzí amatéři proti profesionálům vůbec šanci?

Bude asi záležet, jak je kdo talentovaný a šikovný. Někdo se tomu malému stolu přizpůsobí rychleji, jiný pomaleji. A to platí i pro profesionální hráče. Ten rozměr je specifický, i pro nás profíky je problém na tom hrát. Vzpomínám si na turné po Japonsku, kde takové stoly měli. Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykl a borci, kteří na tom trávili několik hodin denně, měli výhodu a první sety mi dávali na frak.

Kdybyste měl amatérům dát radu, jak na malém stole hrát, co by to bylo?

Aby dali na polovinu soupeře o jeden úder víc, než protivník. Ale vážně. Není to snadné, nedají se tom hrát topspinové údery, a proto bych možná radil hrát spíše trpělivě a nepouštět se do žádných velkých akcí. I pro mě je problém dát na tom malém stolečku servis s falší.

Budete se na festival speciálně připravovat?

Nějaký prostor si na to určitě najdu, ale extra přípravu dělat nebudu. Moc toho vymyslet nejde. Přestože budou amatéři určitě hladoví porazit profíka, nebudou to mít jednoduché. Vždy, a speciálně tomhle malém stole, je to o rotacích, falších. Když se mi podaří dát poměrně slušný servis, který hraju na velkém stole, bude pro normálního smrtelníka poměrně těžké ho vrátit. Ale nechci nikoho odrazovat, chce si to osahat.

Hráváte na malém stole, nebo by vám to mohlo uškodit?

Právě naopak. Je to na trénink velmi dobré. Když jsem na tom trochu času odehrál a pak jsem se vrátil na velký stůl, tak se mi zdál obrovský a hrálo se mi lépe. V mládežnických kategoriích jsme trénovali na menších stolech a byla to pak docela výhoda. Je to dobré na cit v ruce.

Proč se vůbec hraje na malých stolech?

Protože je to velká sranda. Na odreagování je to skvělá záležitost. Kdo to zkusí, ten hned tak pálku neodloží. Někdo proto, že ho to hned chytne, jiný z důvodu, že ho štve, když mu to nejde. Ale pozor, ostravský festival nemá být začátkem nového sportu, nebo disciplíny. Je to o legraci, která má zlákat veřejnost k velkým stolům.

Reklama