Hlavní obsah

Balancuje nad propastí. Ve velkých výškách pomáhá Čechovi autopilot

Praha

Mnohým se při pohledu na to, jak se český slackliner Danny Menšík přesunuje mezi skalami ve výšce přes 600 metrů na úzkém popruhu, tají dech. On však říká. Když lajnu správně nainstalujete a máte dobré vybavení, nebezpečí nehrozí. Úplná pravda to ale není. „Při samotném přechodu se většinou nic nestává. Nebezpečnější je příprava. Když třeba navrtáváme kotvy nebo upevňujeme lajnu, tak často stojíme na kraji skály,“ dodává vzápětí. Jaká další rizika ve výškách číhají a na co při chůzi slackliner myslí, to prozradí následující video.

Slackliner Danny MenšíkVideo: Sport.cz

 
Článek

Danny Menšík se může pyšnit tím, že má na kontě světový rekord. V chůzi na highline (lajně natažené vysoko mezi skalními věžemi, stromy nebo mrakodrapy). Spolu s Nathanem Paulinem přešli loni ve Francii 1020 metrů dlouhou lajnu, instalovanou ve výšce 600 metrů. Další takový rekordní zápis už ale český slackliner neplánuje.

„Tím kilometrem jsme více než zdvojnásobili předchozí rekord, který byl 495 metrů, a tím jsme zjistili, že už není takový rozdíl, jestli jdete 1020, 1100 nebo 1200 metrů. To není jako v atletice, kde každý centimetr navíc je neskutečný rozdíl," vysvětluje. A dodává. „Teď se zaměřuju na projekty ve zvláštních lokacích nebo super náročných podmínkách. Takové, ve kterých se uplatňuje i horolezectví nebo alpinismus."

Reklama