Hlavní obsah

Medailový půst trvá přes dvacet let. Ale krasobruslařům jde hlavně o Koreu

Michal OsobaPrávo

Dvaadvacet let trvá medailový půst českého krasobruslení na mistrovství světa a bylo by senzací, kdyby skončil na šampionátu, který začíná ve středu v Helsinkách. Češi mají skromnější plány – kvalifikovat se v co největším počtu na olympiádu do Pchjongčchangu. Nejblíže tomuto cíli by měli být ostřílený Michal Březina a při svém debutu na MS mezi dospělými sportovní dvojice Anna Dušková s Martinem Bidařem.

Foto: Sport.cz

Anna Dušková s Martinem Bidařem při mistrovství Evropy v Ostravě.

Článek

Z Helsinek přímo do Koreje vede cesta pro 24 mužů a žen, 19 tanečních párů a 16 sportovních dvojic. Neznamená to automaticky, že umístění do daného pořadí zajistí olympiádu, propočet je složitější. Nejlepší závodníci totiž můžou pro svou zemi vybojovat dvě nebo dokonce tři místenky v každé kategorii.

Krasobruslaři ze zemí, které se z Helsinek nekvalifikují, budou mít poslední šanci zajistit si olympijský start na konci září v Oberstdorfu.

Česká nominace
Muži: Michal Březina
Ženy: Michaela Lucie Hanzlíková
Sportovní dvojice: Anna Dušková, Martin Bidař
Taneční páry: Nicole Kuzmichová, Alexandr Sinicyn.

„Kvalifikovat se na olympiádu je náš sen, ale bude to hodně těžké,“ ví Dušková. S Bidařem se jako juniorští mistři světa blýskli sedmým místem v lednu na evropském šampionátu v Ostravě, přípravě na Helsinky pak dokonce obětovali obhajobu juniorského titulu.

„Nestihli bychom se důkladně připravit na seniorský šampionát a museli bychom trénovat dvě rozdílné verze programů,“ vysvětluje Bidař, jemuž poslední týdny vydatně zkomplikovaly potíže s kolenem, ale stihl se dát před odletem do Finska do pořádku.

Březina na rozdíl od talentované sportovní dvojice na své vystoupení v Ostravě nemá dobré vzpomínky. „Nevím, jestli mě v Helsinkách vůbec uvidíte. Možná mě trenér zabije,“ hořce vtipkoval po svém 12. místě. Nestalo se, ale ve Finsku bude Březina muset předvést výrazně lepší vystoupení, aby se nemusel obávat o svoji olympijskou účast.

Program mistrovství světa
Středa: 9.40 (ČT Sport) ženy – krátký program, 17.10 (od 18.15 ČT 2) sportovní dvojice – krátký program.
Čtvrtek: 11.30 (ČT Sport) muži – krátký program, 17.55 (od 18.35 ČT 2) sportovní dvojice –volné jízdy.
Pátek: 10.00 (ČT Sport) krátké tance, 17.00 (od 18.00 ČT 2) ženy – volné jízdy.
Sobota: 9.50 (od 12.00 ČT 2) muži – volné jízdy, 15.35 (od 17.10 ČT 2) volné tance.
Neděle: 13.00 (ČT 2) exhibice.
Údaje v českých časech, v Helsinkách je o hodinu více.

Reklama