Hlavní obsah

Eliáš zářil ve druhém finále Stanley Cupu

NEW YORK

Gólman New Jersey Martin Brodeur ve finále Stanley Cupu ještě nepropustil žádný ze střeleckých pokusů anaheimských Kačerů. Ďáblové i ve druhém domácím klání zvítězili 3:0 a do Kalifornie odjedou s dvouzápasovým náskokem v sérii. Jednou z hvězd zápasu byl vyhlášen Čech Patrik Eliáš, jenž vsítil vítězný gól a připsal si jednu asistenci.

Foto: ČTK/AP

Kapitán Anaheimu Paul Kariya a brankář New Jersey Devils Martin Brodeur.

Článek

Brodeur svým šestým čistým kontem vyrovnal rekord Dominika Haška z loňského tažení Detroitu. Stejně jako v prvním utkání se ale moc nezapotil. Mighty Ducks se opět zastavili na šestnácti ranách, strážce domácí svatyně tak čelil v obou utkáních jen 32 střelám. Přesto se podruhé výrazně zapsal do historie, naposledy se totiž podobný start do finále povedl gólmanovi Toronta Franku McCoolovi v roce 1945. Tehdy se ho marně pokoušeli prostřelit hráči Detroitu. "Důležité je, že jsme vyhráli," stereotypně zopakoval Brodeur. "Každopádně, takový začátek je skvělý."

Brodeur byl před finále ve stínu anaheimského Jeana-Sebastiena Giguera, o němž se dokonce hovořilo v souvislosti s Conn Smythe Trophy, tedy cenou pro nejužitečnějšího hráče play-off. Nyní se zdá, že se role obrátily. "Určitě chci být nejlepší. Ale neodepisujte ho. Jean-Sebastien odehrál vynikající play-off. Je skutečně velmi dobrý, za góly, které dosud dostal ve finále, prostě nemohl," zastal se Brodeur svého protějšku.

Výměna klíčem k úspěchu

Klíčem k vítězství Devils byl, podobně jako v prvním utkání, letní trejd. Za Petra Sýkoru přišel na východní pobřeží Jeff Friesen, jenž rozhodl úvodní duel, a Oleg Tverdovskij, který zase zahrál výtečně ve čtvrtek. Právě střely ruského obránce předcházely prvnímu i druhému gólu. Aktivitou ale hýřil zejména Eliáš, jemuž ale nebylo přáno zaznamenat druhý střelecký úspěch. Neuspěl dokonce ani 4 minuty před koncem sám proti Giguerovi.

Přesto byl jeho výkon náležitě oceněn - byl zařazen mezi tři hvězdy utkání. Jeho 'dvojče' Sýkora v dresu soupeře se opět neprosadil, naopak byl na trestné lavici za nedovolené držení ve chvíli, kdy skóroval Eliáš. "Byl jsem včas na správném místě," poznamenal po zápase Eliáš.

Série se nyní stěhuje do Anaheimu, kde je v sobotu na programu třetí zápas.

Stanley Cup, finále
New Jersey Devils - Anaheim Mighty Ducks 3:0
Třetiny: 0:0, 2:0, 1:0. Branky a nahrávky: 25. Eliáš (Tverdovskij, Gomez), 33. Gomez (Tverdovskij, Eliáš), 45. Friesen (Gionta, S. Niedermayer). Rozhodčí: McCreary, Devorski - Murphy, Nowak. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Střely na branku: 25:16. Diváci: 19.040. Výsledek předcházejícího zápasu: 3:0. Stav série: 2:0.

Reklama