Hlavní obsah

Naděje boří mýty. Blíží se chvíle, kdy vydělá milióny jako Jágr? Musím hrát jako robot, tvrdí

Praha

České hvězdy a hvězdičky září v zámoří. Prosazují se v hokeji, svého zástupce mají Češi v NBA a možná je blízko doba, kdy budou české barvy spojovány i s baseballovou MLB. Zápasy téhle soutěže sledují z hlediště desetitisíce lidí a hráči berou miliónové platy. Právě tahle soutěž je cílem pro českého baseballistu Martina Červenku, který si v letošním roce zahraje čtvrtou nejvyšší americkou ligu High A.

Foto: Foto: Jan Beneš

Český baseballista Martin Červenka si v letošním roce zahraje v zámoří ligu High A.

Článek

Červenka bude catcharem týmu Lynchburg Hillcats. Rozhodly o tom jeho loňské výkony v nižší soutěži a v předsezonních zápasech. „Jsem moc rád za tento posun. Dostat se do MLB nebylo možné, snad se to povede v budoucnu," směje se Červenka, který již šestým rokem funguje v organizaci loňských finalistů Clevelandu Indians.

Před novou baseballovou sezónou odehrál Červenka celkem 15 přípravných zápasů. O místo v nejvyšší lize MLB bojoval v Clevelandu se čtrnácti catchery.

„Je těžké se prosadit, do elitního týmu se dostanou pouze dva z nás. Už tu mám ale vybudovanou pozici, například hlavní trenér Indians mě zná jménem. Stěžejní slovo o rozřazení hráčů má právě on," dodal Červenka, který v loňském roce odehrál v lize Single A více než 140 utkání, což je pořádná porce S týmem nakonec do play-off nepostoupil, chyběly o dvě výhry. „V letošním roce chci do play-off určitě a hlavně předvést co nejlepší výkony," vyhlásil.

V USA je celkem osm baseballových lig a v té nejvyšší hraje proti sobě třicet týmů. Každý disponuje zhruba dvěma stovkami hráči, z nichž 25 dostává šanci v nejprestižnější MLB. Do klubů každoročně proudí stovky nováčků. „Konkurence je obrovská. S vidinou miliónů dolarů přicházejí za baseballem do USA tisíce mužů z Latinské Ameriky, kde je tento sport nesmírně populární. V týmu jsem jediným Evropanem," doplnil čtyřiadvacetiletý Červenka.

Zatím mu k vrcholu ještě pár kroků schází, má ale jasno o tom, jak se do MLB dostat. Žádný český baseballista tam dosud nahrál. „Pozice catchera je specifická, nejlepším hráčům je kolem devětadvaceti let, takže mám ještě čas. Důležité je hrát jako robot, nedělat chyby," řekl pražský rodák.

Jako catcher musí odhadnout slabiny pálkařů a hlavně úzce spolupracovat s nadhazovačem. „Někteří hráči z organizace Clevelandu mě chválili, že se prý na mě dobře hází. Z toho mám radost. Je ale nutné se dál zlepšovat, já hlavně na pálce. Pokud nepředvedete progres, tým se s vámi rozloučí," uznal Červenka, podle kterého je pozice catchera klíčová. „Je lídrem týmu. Když je dobrý catcher, je dobrý celý tým. On určuje, jaká bude sezóna."

V Clevelandu je na této pozici Yan Gomes a Roberto Perez. „Jako na bohy se na ně rozhodně nedívám. Několikrát jsem s nimi mluvil, třeba na předsezónních soustředěních se všemi týmy z Clevelandu," dodal Červenka, který kdysi hrál za Kotlářku Prahu.

Systém baseballových lig v Americe
Major League Baseball (MLB)
Triple A
Double A
High A
Single A
Short Season
Rookie ball
Dominican summer league

Reklama

Související témata: