Hlavní obsah

Nejlepší krasobruslařské národní týmy se utkají v Japonsku

Tokio

Šestice nejlepších krasobruslařských národních týmů se utká v Japonsku na World Team Trophy, která se uskuteční od čtvrtka do soboty. Každý tým nasadí dva krasobruslaře v individuálních disciplínách, jednu sportovní dvojici a jeden taneční pár. V Japonsku nebudou chybět ani mistři světa z nedávného šampionátu v Helsinkách domácí Juzuru Hanju a Ruska Jevgenija Medveděvová.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Krasobruslařka Jevgenija Medveděvová po triumfu na MS.

Článek

Na základě výsledků nejlepších krasobruslařů v seriálu Grand Prix, na mistrovství světa a na dalších šampionátech se na pátý ročník World Team Trophy kvalifikovaly Kanada, Rusko, USA, Japonsko, Čína a Francie. O vítězi rozhodne pořadí v krátkých programech a volných jízdách ve všech disciplínách. Jednotlivci si rozdělí od dvanácti bodů pro vítěze po jeden bod pro posledního. Sportovních dvojic a tanečních párů bude jen šest, takže i poslední získá sedm bodů.

Nabité bude startovní pole především v soutěži mužů, kde bude s výjimkou Španěla Javiera Fernándeze startovat pět z nejlepších šesti krasobruslařů z MS. Měla by být nejsilnější stránkou domácího týmu, který se bude vedle Hanjua opírat také o vicemistra světa Šomu Una. Závodit bude i bronzový medailista z MS Ťin Po-jang z Číny a vítěz mistrovství čtyř kontinentů Nathan Chen z USA.

Kanaďané budou vedle trojnásobného mistra světa Patricka Chana spoléhat také na bronzovou medailistku z MS Gabrielle Dalemanovou. V ruském výběru jsou vedle šampionky Medveděvové také mistři Evropy v kategorii sportovních dvojic Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov.

Trojnásobnými vítězi World Team Trophy jsou Američané, v roce 2012 se z triumfu radovali japonští krasobruslaři. Letos si týmy na prémiích rozdělí rovný milión dolarů (asi 25 miliónů korun), vítěz z toho získá 200 000. Za necelý rok budou krasobruslařské týmy znovu bojovat o olympijské medaile. Premiéru na ZOH měla tato soutěž v roce 2014 v Soči, kde vyhráli Rusové.

Reklama