Hlavní obsah

Český olympijský výbor mění logo, zůstanou vlajka a kruhy

Praha

V jednoduchosti je síla. K takovému závěru došlo vedení Českého olympijského výboru (ČOV), když muselo vyřešit úpravu svého loga. Změnu inicioval novými pravidly Mezinárodní olympijský výbor (MOV). V českém logu po úpravě zůstala vlajka s olympijskými kruhy a po 45 letech zmizely lipové lístky.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Nová loga Českého olympijského výboru (ČOV) byla schválena na plénu ČOV 24. dubna v Praze.

Článek

"Není to naše aktivita, ale MOV zpřísnil podmínky pro používání kruhů a většina národních výborů je nucena upravit logo," řekl předseda ČOV Jiří Kejval na plénu ČOV: "Dívali jsme se, co si dávají na tváře a oblečení fanoušci, a vždy šlo o motiv vlajky. I sportovci obíhají po úspěchu stadiony s českou vlajkou."

"Lidi říkají, že jsme se moc nevyznamenali, ale v jednoduchosti je síla. Trendem je zjednodušovat a transparentnost - vlajka, kruhy. Šlus," konstatoval Kejval.

Ve znaku Českého olympijského výboru se zprvu objevoval v různých variantách dvouocasý lev. Po první světové válce ho nahradila vlajka, ale po druhé světové válce se lev do znaku "vrátil". "Pak se tam vloudila i pěticípá hvězda," připomněl Kejval logo z roku 1956, kterou v roce 1972 nahradila vlajka, kruhy a lipové lístky.

Reklama