Hlavní obsah

Čeští squashisté se chtějí udržet v první divizi ME, strategii ladí šampión Koukal

Poprvé v historii startují oba české týmy zároveň v nejvyšší divizi mistrovství Evropy ve squashi a mají shodný cíl - udržet se. Muži v čele s Janem Koukalem sehrají ve skupině zápasy proti Francii, Skotsku a domácímu Finsku, ženy s čerstvou domácí mistryní Zuzanou Kubáňovou se v Helsinkách utkají s Francií, Nizozemskem a Španělskem. Do play off postoupí dva týmy, ostatní si zahrají ve skupině o udržení.

Foto: Irena Vanišová

Squashista Jan Koukal slaví osmnáctý titul mistra republiky.

Článek

"Bylo by velké překvapení, kdybychom postoupili do semifinále. Chceme se hlavně udržet v první divizi. Musíme vyhrát jedno utkání ve skupině a poté zvítězit alespoň jednou ve skupině o páté až osmé místo," uvedl vedoucí výpravy Jan Roll v tiskové zprávě svazu.

Větší naděje na udržení mezi elitou jsou vkládány do mužského týmu. Martin Švec byl o víkendu podruhé na okruhu PSA ve finále, to na počátku roku hrál také Daniel Mekbib a loni v prosinci Ondřej Uherka. "Nastoupíme ale proti profesionálním squashistům a ve všech zápasech jsme za outsidery. Věřím, že ale máme šanci se mezi nejlepšími udržet," řekl Koukal, který bude ve Finsku v roli hrající trenéra a jeho úlohou je připravovat strategii a ladit finální sestavu.

Pro osmnáctinásobného domácího šampiona jsou největšími favority Francouzi. Za ně hraje jeho švagr Grégory Gaultier, aktuální světová jednička. "Francie nás vůbec nebere za hrozbu," řekl Koukal, podle kterého je šance porazit Skotsko a Finsko, případně v dalších fázích turnaje také Švýcarsko.

České squashistky se na úvod utkají s Nizozemkami, ve středu je pak rovněž čeká Francie. Ta má v týmu Camille Sermeovou, švagrovou české jedničky Anny Sermeové. "Zápas bude určitě pikantní. Důležité bude uhrát vítězství se Španělskem, poté zřejmě s Dánskem," řekl Roll, který bude mít trenérsky na starosti ženský tým.

V zápasech mužů se utkají čtyři hráči, u žen tři. Pokud bude stav nerozhodný, záleží na počtu setů, případně bodů.

Reklama

Související témata: