Hlavní obsah

Těžká váha stojí před historickou událostí. Dojde na velký boxerský třesk?

Londýn/Praha

Není v této chvíli na planetě většího boxerského tématu, než je sobotní zápas v Anglii. Na londýnském stadiónu ve Wembley, kde se bude tísnit 90 tisíc fanoušků, se do sebe pustí dvě těžké váhy. Domácí Anthony Joshua a bývalý několikanásobný držitel světových pásů Vladimir Kličko. Nastupující hvězda světového boxu proti ukrajinské ikoně, která v minulých letech psala historii. Komu rozhodčí po posledním kole zvedne ruku na znamení vítězství?

Foto: Profimedia.cz

Anthony Joshua při tréninku. Pošle do důchodu legendárního Vladimira Klička?

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Anthony Joshua v přípravě

Stále v profi ringu neporažený Joshua a zkušenostmi naditý Kličko. Oba ladí formu, taktiku, oba se musí vyrovnat se svojí hlavou, psychický nápor se na oba stupňuje. Zapíše se tento duel do historie, bude epickým jako v roce 1975 bitva Muhammad Ali vs. Joe Frazier v Manile?

Jde o hodně. Promotér večera Eddie Hearn musel podle serveru sports.yahoo.com dostat zvláštní povolení od starosty Londýna Sadiqa Khana, aby mohl prodat 90 tisíc vstupenek na stadiónu ve Wembley. Doufá, že zápas vydělá 42 miliónů liber, což je více než 1,3 miliardy korun. Podle serveru mirror.co.uk by šlo o britský finanční rekord o oblasti boxu.

V sobotu Spojené království zažije jednu z největších sportovních událostí tohoto roku. Že jde opravdu o hodně, svědčí fakt, že kabelové televize Showtime a HBO, tedy konkurenčbní subjekty, spolupracovaly.

Půjde o zlomový duel v těžké váze?

Hovoří se, že boj těchto dvou soků by mohl přinést probuzení, renesanci těžké váhy. Léta tu vládl Kličkův klan. Pryč jsou časy, kdy rány rozdávala velká jména, která fanouškům vždy rozproudila krev v žilách - Mike Tyson, Lennox Lewis, Evander Holyfield.

Souboj má dva tábory a dva pohledy. Joshua je talentovaný, mladý, je mu sedmadvacet, ale nemá tolik zkušeností s vypjatými zápasy. Kličko je staršího vydání, je mu už jednačtyřicet, oplývá zkušenostmi, jenže jeho boxerská cesta míří k cíli. Možná pomalu, možná po sobotě rychle. Nikdo nemládne.

Vynechme sympatie. Pro léta budoucí by bylo silným afrodiziakem, pokud by Joshua soupeře uspal. Pak je tu druhý pól. Joshua poprvé prohraje a Kličko jen potvrdí svoji výjimečnost.

Joshua má na svých rukavicích 18 výher, pět utkání ukončil v prvním kole, osm ve druhém, tři ve třetím a dvě v sedmém kole. Dlouho se mezi provazy nezdržoval. Jenže nepotkal v ringu nejvyšší kalibr. A tím Vladimir Kličko je. Má za sebou 68 duelů a 64 jich vyhrál, 53 stylem KO.

Kdo bude během sobotní noci slavit?

Kdo podle Vás zvítězí?
Vladimir Kličko
64,9 %
Anthony Joshua
35,1 %
Celkem hlasovalo 22636 čtenářů.

Reklama