Hlavní obsah

Zkušený Jihoafričan přichází na pomoc českému ragby

Praha

Novým sportovním ředitelem České rugbyové unie se stal Phil Pretorius. Zkušený jihoafrický trenér, metodik a propagátor má za sebou celou řadu úspěchů na nejvyšší úrovni světového ragby. Mezi nejzvučnější trenérské adresy v kariéře nového sportovního ředitele patří Bulls v Super Rugby, dále angažmá u národního týmu Tongy či u výběru South African Barbarians.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva český ragbista Jiří Pantůček a Martinš Bokišs z Lotyšska.

Článek

Trenérské řemeslo zavedlo vystudovaného doktora filozofie i do Irska či na Kajmanské ostrovy. Pod jeho vedením působil třeba i pozdější trenér národního týmu Jihoafrické republiky Heyneke Meyer. Phil Pretorius byl také trenérem a sportovním ředitelem univerzity ve Stellenboschi, která je považována za největší ragbyový klub světa.

„V prvé řadě chci spokojené hráče a hráčky. Chci s nimi pracovat tak, aby se mohli zlepšovat nejen hráčsky, ale i lidsky.

Rád bych zvýšil image českého ragby, aby bylo vnímáno jako jeden z největších sportů v České republice. Vnímáno jako příkladný a progresivní sport, jehož chtějí být lidé součástí. A pomoci posunout národní tým ve světovém žebříčku na dvacáté místo," avizuje Pretorius cíle, s kterými přichází k českému ragby.

Cílem jsou nejvýznamnější soutěže

Nový sportovní ředitel chce zkrátka zvýšit celkovou úroveň českého ragby tak, aby mohlo aspirovat na účast v nejvýznamnějších soutěžích.

„K tomu je třeba zvýšit a zkvalitnit členskou základnu. Zlepšit domácí soutěže, abychom maximálně zužitkovali potenciál českého ragby. Vytvořit mosty mezi unií, kluby, sponzory, fanoušky a hráči, aby se každý cítil potřebným a chtěným členem rostoucí organizace," popisuje Pretorius velký úkol, který před sebe staví.

„Přeji Philovi mnoho úspěchů a štěstí v jeho práci. Věřím, že se i díky jeho zkušenostem a schopnostem podaří posunout české ragby ve střednědobém horizontu výrazně dopředu," dodává Pavel Chaloupka, prezident ČSRU.

Reklama