Hlavní obsah

Box má nového krále těžké váhy. Joshua převálcoval Klička

Londýn/Praha

Je tu nový král. Očekávanou bitvu dvoumetrových těžkotonážních boxerů ovládla nastupující generace. Sedmadvacetiletý Anthony Joshua porazil jedenačtyřicetiletého Vladimira Klička. Vítězství domácího borce ve Wembley sledovalo 90 tisíc diváků. Rozhodčí v 11. kole zápas ukončil, když byl Ukrajinec celkem třikrát počítán. Joshua získal titul organizace IBF a stal se takzvaným superšampiónem WBA a mistrem světa méně významné IBO.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Anthony Joshua s pásy pro mistra světa těžké váhy po vítězství nad Vladimirem Kličkem ve Wembley.

Článek
Fotogalerie

Joshua 113 kilo, Kličko 109 kilo, tolik oba navážili den před zápasem. Nakonec slavil Brit, který v očekávaném duelu porazil Ukrajince. Ten nevydržel tlak v jedenáctém kole, kde byl dvakrát počítán. Když se dostal v provazech opět pod tlak, tak mezi oba borce skočil rozhodčí a bitvu ukončil.

Joshua má nyní v profi ringu 19 zápasů a 19 vítězství k.o. Kličko dosáhl na 69 soubojů - 64 výher (z toho 53 k.o.) a 5 porážek.

Diváci se dočkali, zápas začal

Ohnivý nástup domácího borce v bílém plášti a v bílých rukavicích. Nechyběl ani ohňostroj. Joshua a jeho zahajovací show ve stylu vítěze, toho si diváci ve Wembley užili ještě před prvními ranami.

Oťukávání a vyčkávání, v tomto duchu se neslo první tříminutové kolo z dvanácti. Druhé kolo už bylo mírným nabíráním otáček, ale ani jeden z boxerů se nepouštěl do risku. Zatím šlo spíše o šachovou partii. Ve třetím to byl Joshua, který začal přikládat pod kotel, Kličko si stále o čtrnáct let mladšího soka měřil, žádné zbrklé rohování.

V dalším kole patřil nástup Ukrajinci, Brit se ale po chvíli otřepal. Postupem času se oba zbavovali nervozity a zápas začal nabírat na tempu, což ocenilo i 90 tisíc fanoušků ve Wembley.

Kličko byl třikrát počítán, Joshua jednou

V pátém kole Joshua tvrdě zaútočil a Kličko byl po půl minutě počítán a v obličeji se mu objevila krev. V poslední minutě pátého kola se ale vše otočilo, Joshua bojoval o přežití a čekal na přestávku, ta ho vysvobodila.

V šestém kole byl Joshua počítán, poprvé v profesionální kariéře. Úder zadní ruky a Brit poznal stav, který v předchozích duelech neznal. Sedmé kolo? Sbírání sil a vzájemné řeči, které měly vyvést soupeře z rytmu.

Osmé kolo a dvě třetiny plánovaných kol. Tady se nerozhodlo. Stejně tak v následujících třech minutách. Zbývala tři kola do konce zápasu, který bavil. Desáté kolo a přibylo více klinčů, kde si oba na pár sekund oddychovali.

Zbývalo posledních šest minut. Nebo také ne. V jedenáctém začal ostřeji Brit, ale Ukrajinec si vše hlídal, ale ne dlouho. Zvedák a bylo tu druhé počítání. Pár sekund a třetí počítání pro Klička v zápase. K dalšímu už nedošlo, rozhodčí zápas ukončil. Joshua odpálil špunt hvězdné kariéry. Kličko? Vrátí se do ringu ještě?

Reklama

Související témata: