Hlavní obsah

Čeští ragbisté hostí v zápase roku Maltu

Praha

Poslední krůček dělí české ragbisty od postupu do vyšší divize mistrovství Evropy. Češi suverénně zvládli všechna utkání ve skupině, a pokud porazí Maltu, čeká je kromě postupu v rámci ME i utkání druhého kola kvalifikace na mistrovství světa v roce 2019 v Tokiu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva český ragbista Jiří Pantůček a Martinš Bokišs z Lotyšska.

Článek

Hru Malťanů analyzoval Daniel Beneš, asistent trenéra Tomasze Putry. "S Maltou jsme hráli v Praze před necelými třemi lety a jejich sestava je v podstatě stále stejná. Jejich velkou devizou je tak sehranost. Navíc mají Malťané zejména v útoku dobře propracovaný herní plán. I při vědomí síly soupeře se ale v žádném případě nezříkáme role favorita," ujišťuje Beneš.

V sestavě českého týmu tentokrát budou chybět zranění krajánci Martin Wognitsch a Lukáš Rapant, nejlepší ragbista roku 2016.

Malťané postoupili ze své skupiny po méně přesvědčivých výsledcích než Češi, i tak si ale na zápas v Praze vezou dobrou formu.

Ragby se na Maltě objevilo již na konci 19. století, když ho na ostrov přivezli britští námořníci, ale první organizovaný klub vznikl až v roce 1946 a byl téměř výhradně složen z britských vojáků sloužících na ostrově. Na konci 20. století se začíná ragby na Maltě rozvíjet a od roku 2000 je Malta plnoprávným členem světové ragbyové federace.

Utkání o postup do divize Trophy začíná v Praze na Markétě v sobotu 20. května ve 14:00.

Reklama

Související témata: