Hlavní obsah

To je drsňák. Když je třeba, pokropí, umí ale i odpálit

Praha

Je to chlap jako hora. Když je třeba, dokáže to v práci pokropit, a pak ve volnu, to zase klidně odpálí. Osminásobný mistr baseballové extraligy s Draky Brno, zároveň pracuje jako hasič u záchranného sboru Jihomoravského kraje. Teď se navíc Martin Schneider zapsal do historických statistik, když zaznamenal svůj 500. odpal. Rekord v počtu hitů drží ostravský Aleš Navrátil, který jich má více než 800. „Těší mě, že už mám tolik odpalů. Mým cílem jich je udělat tisíc, ale to musím být zdravý a hrát ještě hodně let," smál se univerzál.

Foto: Foto: Jan Beneš

Baseballista Martin Schneider si užívá v práci adrenalinových okamžiků. Pracuje jako hasič a využívá tam prý i zkušenosti z baseballu.

Článek

A to zdaleka nehraje všechny zápasy, kvůli práci vynechá až třetinu utkání. „Každý malý kluk chce být hasičem," usmívá se. „Ale spíš to tak nějak vyplynulo. Potřeboval jsem pracovní změnu, nemůžu dělat žádnou kancelářskou práci," dodává s tím, že jednou byl dokonce kvůli požáru v Brně odvolán do práce přímo ze zápasu. Naštěstí se to stává jen v opravdu výjimečných případech.

Zkušenosti ze sportu se mu prý náramně hodí v práci. „V baseballu se musíte rozhodovat hned. Odpálíte míč nebo ne? Toho jsem využil při přijímačkách na hasiče v rámci psychologických testů na reakci," usmívá se Schneider.

Platí to ale i naopak. Zaměstnání mu pomohlo při baseballu. „Co jsem hasič, tak jsem se zklidnil, naučil se pracovat s psychikou. Dřív jsem byl trochu nervák, hodně jsem zápasy prožíval," přiznává a tvrdí, že už je klidný a pozitivní. V baseballové extralize má už na triku přes 500 odpalů. Svůj jubilejní si připsal proti Třebíči. „Nejsem moc na individuální statistiky, ale tenhle moment si budu pamatovat."

V letošní sezoně na svém kontě 23 hitů. Dosud nejlepším pálkařem v této statistice je jeho spoluhráč Arnošt Dubový, který má úspěšných odpalů osmadvacet.

Reklama

Související témata: