Hlavní obsah

Fuksa ovládl na úvodním SP kanoistů kilometrovou trať

Montemor-o-Velho

Rychlostní kanoista Martin Fuksa vyhrál na úvodním Světovém poháru v Montemoru-o-Velho závod na olympijské kilometrové trati. Druhého Moldavana Olega Tarnovschého porazil o více než 11 sekund. Úřadující olympijský vítěz a mistr světa Němec Sebastian Brendel, jehož Fuksa těsně zdolal v páteční rozjížďce, byl diskvalifikován.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Fuksa.

Článek

Fuksa si první místo hlídal podle plánu hned od začátku. "Rozhodli jsme se tak podle rozjížďky, ve které jsem viděl, že do mě Brendel šel a chtěl mě předjet. Tak jsem si říkal, že jediná cesta bude nahulit to od začátku, i když to v závěru bude víc bolet," popsal Fuksa taktiku. Devětadvacetiletý Brendel dojel na druhém místě s odstupem 2,080, nakonec byl ale diskvalifikován kvůli tomu, že jeho loď byla o 20 gramů lehčí, než dovolují pravidla.

"Brendela neporazíte každý den. Je to povzbuzení do dalších tréninků a práce. Ukázalo se, že ani tříměsíční tréninkové manko kvůli vojenskému přijímači se mnou nic velkého neudělalo, že jdu správnou cestou. Doufám, že to tak bude pokračovat dál směrem k mistrovství světa v Račicích," řekl Fuksa.

Poprvé pojede s bratrem

Čtyřiadvacetiletý čtyřnásobný medailista z MS Fuksa, který bude v srpnu před domácím publikem v Račicích obhajovat titul v závodě na 500 metrů, v Portugalsku nastoupí ještě na dvoustovce a představí se i na deblkanoi. V ní poprvé na velké mezinárodní akci zaklekne s mladším bratrem Petrem a společně pojedou pětistovku.

Fuksa mladší dnes spolu s Danielem Kořínkem obsadil páté místo na kilometru deblkanoí. Kanoistka Jana Ježová skončila na pětistovce čtvrtá, na stupně vítězů ztratila více než čtyři sekundy.

Z odpoledního semifinálového programu postoupil kajakář Filip Šváb na dvoustovce do nedělního finále A. Dvojnásobný olympijský medailista z her v Riu Josef Dostál naskočí do SP stejně jako řada dalších závodníků ze světové špičky až za týden v maďarském Szegedu.

Závody SP v rychlostní kanoistice v Montemoru-o-Velho (Portugalsko):
Muži:
500 m:
1. Semykin, Trunov (Ukr.) 1:28,059.
1000 m:
K1: 1. Pimenta (Portug.) 3:26,833.
K2: 1. Curkan, Kucharyk (Ukr.) 3:09,732.
C1: 1. M. Fuksa (ČR) 3:46,048.
C2: 1. Torres, Jorge (Kuba) 3:30,960, ...5. P. Fuksa, Kořínek (ČR) -8,060.
Ženy:
500 m:
K1: 1. Ryanová (N. Zél.) 1:47,484.
C1: 1. Ballaová (Maď.) 2:05,188, ...4. Ježová (ČR) -7,910.
1000 m:
K1: 1. Bodonyiová (Maď.) 3:55,814.

Reklama