Hlavní obsah

Zpět do řeky válečníků. Čech se překvapivě vrací do klece

Praha

Před lety se chodilo do klece na Michala Hamršmída, bojovníka MMA. A půjde se zase. Bývalý český Gladiátor desetiletí se vrací do oktagonu. Ještě jednou vkročí do řeky válečníků, tam, kde musí překonat bolest a ukázat odhodlání, vůli. Oficiální rozloučení bojovníka, který byl deset let v evropské Top Ten. České MMA se dočká výjimečné sešlosti. Mix staré školy a nové generace. Zapište si datum 14. října. „Snad se toho dožijeme všichni bez zranění,“ řekl Sport.cz Hamršmíd, který je v současnosti také kondičním trenérem hokejové reprezentace.

Foto: Archiv: Michal Hamršmíd

Michal Hamršmíd vpravo.

Článek
Fotogalerie

Kdy jste se rozhodl pro návrat do klece?

Na přelomu dubna a května. O možnosti vím od ledna. Když nabídka přišla, napadlo mě oslovit i další bojovníky z éry, kdy jsem byl aktivní a pokusit se s partnery udělat takový turnaj českých legend, které tu s MMA začínali společně a hodně toho prožili. To vše jako pěknou vzpomínku, chceme vzdát turnajem hold těmto klukům. Snad se toho dožijeme všichni bez zranění.

Pokud se nepletu, tak jste měl jeden speciální důvod, je to tak?

Důvodů bylo víc, ale ten hlavni byl můj syn Patrik, kterému bude šest let. Poslední zápas jsem měl 1. prosince 2012, to mě nemohl vidět.

Kdy a kde dojde k návratu českých legend MMA?

Bude to 14.října v Dobříši. Pojmenovali jsme turnaj, díky bojovníkům, kteří se na něm představí, GCF 41: Night of the Legends. Zbývající zápasy doplní aktuálně české naděje.

Už znáte svého soupeře?

Neznám. Základ fightcard na turnaj mám postavený, ale co se týče mě, pověřím lidi kolem, kteří turnaj spolupořádají a Pavla Touše, který mi pomůže i s výběrem soupeřů pro ostatní kluky veterány. Nejlepší by bylo s nějakým českým bojovníkem z éry mých začátků v MMA, ale to bude nejspíš nereálný, takže se bude nejpravděpodobněji hledat nějaký "veterán" v zahraničí.

Proč ne mladá krev?

Nad bojovníky nové MMA generace nemá smysl vůbec přemýšlet, tento sport se za ty roky, co jsem pryč, neskutečně posunul a změnil. Musíme být realisti.

Kdo by se měl na chystaném galavečeru ještě objevit?

Spolu se mnou se ještě do oktagonu z "důchodu" vrátí pár bojovníků, aby taktéž oficiálně své kariery ukončili. Do klece vkročí Josef Král, Václav Přibyl, Pavel Bechtold. Bohužel zranění nepustí do zápasu Martina Šolce či Tomáše Kuželu. Mluvil jsem i s Andrém Reindersem, ale říkal, že už ukončil kariéru a trénuje další kluky. Dále z veteránů budou stále aktivní Číňan Poborský a Lungrik. Z mladých počítám s Juráčkem, Petráskem a Hořejším. Bude to takový zápasový mix. Stará škola a nová generace.

Musel jste se dlouho rozmýšlet pro návrat, přece jen pět let je dost?

Moje kariéra už je jinde než uvnitř oktagonu, ale jelikož mám podzim letos pracovně volnější a všichni s kým jsem to konzultoval, mi řekli, ať do toho jdu, nebylo co řešit.

Půjde jen o jeden, poslední a rozlučkový zápas?

Nad jiným zápasem nepřemýšlím. Já už mám zápasy za sebou, ale jsem rád, že se tam ještě podívám a budu se moct oficiálně rozloučit.

Jak dlouho budete potřebovat na přípravu?

Půjdu do toho od půlky srpna, to je maximum, co tomu můžu dát. Do té doby mám své pracovní závazky, tudíž na svůj trénink nebudu mít čas. Jsem domluven, že si od června jednou týdně zajdu na lapy, jednou týdně taky budu chodit zápasit. Samozřejmě budu pracovat na kondici, ale na zápasovou přípravu přepnu na začátku září.

Co bude nejhorší v přípravě? Fyzička, shodit kila, technika?

Nejhorší bude získat chuť do tréninkový dřiny po téměř pěti letech. Shazovat nijak moc nebudu, půjdu vyšší váhovou kategorii, než jsem zápasil a váhu si upravím tréninkem. Chci si zápas užít, a ne se stresovat shazováním a děláním váhy, i když vím, že ztratím svoji výhodu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články