Hlavní obsah

Nová variace tradičního sportu? Pro někoho "kočkopes", pro jiného potřebný upgrade

Palm Desert

Už od roku 1927 se hraje golfový turnaj zvaný Ryder Cup. V prvopočátcích mezi sebou soupeřili hráči Spojených států amerických a Velké Británie. Od roku 1979 čelí Američanům vybraní evropští golfisté. V Kalifornii se v minulých dnech konala obdobná soutěž, ale místo holí a míčků si účastnici nazuli kopačky a vyrazili na upravené hřiště do Desert Willow. Zde se totiž konal Jansen Cup - turnaj ve footgolfu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Turnaj ve Footgolfu ovládli BritovéVideo: sntv

 
Článek

Pro golfisty je Ryder Cup svátkem. Pro každého hráče je čest se tohoto podniku zúčastnit. Na turnaji se představí jen ti opravdu nejlepší.

Podobnou tradici chtějí vybudovat i organizátoři Jansen Cupu. I zde hrají zástupci Velké Británie a Spojených států amerických. Nicméně sport je trochu odlišný, ačkoliv se hraje na stejném hřišti. Malé dírky vystřídaly velké, golfové hole nahradily kopačky a místo míčku hráči používají klasické míče.

Jansen Cup je turnaj ve footgolfu. Někdo může footgolf brát jako kočkopsa, co parazituje na tradičním sportu, pro někoho to naopak představuje oživení, které golf postrádá.

Hráči, jak už název napovídá, kombinují fotbal s golfem. Cíl hry je stejný jako v golfu. Dostat míč do jamky s co nejmenším počtem pokusů. V dalších bodech se však pravidla footgolfu od klasického golfu trochu liší.

Pokud míč spadne do vody, hráč udělá dva kroky na hřiště a odtud vykopává. Hráč má mít na sobě štulpny a čepici (něco jako bekovku) a každý míč (velikosti 4 nebo 5) musí být jednoduše identifikovatelný, aby nedošlo k záměně. Mistrovské hřiště má 18 jamek. Výhodu má také caddy, který nemusí nosit tašku s holemi, ale jen náhradní míč či kopačky.

Z vítězství v prvním ročníku Jansen Cupu se radovali Britové, kteří porazili USA 14:10.

Reklama

Související témata: