Hlavní obsah

Neskutečné! Sní o trofeji pro svoji zemi, nikdy ji ale neuvidí

Praha

Zvuk zvonečků, rolničky, tleskání. I tohle může být součástí sportu. Bez těchto vjemů se neobejdou baseballisté, kteří nevidí. Ano, jsou slepí. I přes tento handicap se tito nadšenci na Kubě oddávají své vášni. Odpalují speciálně upravené míčky a obíhají čtvercové hřiště.

Slepí baseballisti se při hře řídí zvukyVideo: Reuters

 
Článek

Nápřah, trefený míček, který doprovází nezbytný zvuk, aby hráč věděl, jestli uspěl. Pálka letí na zem a on běží na první metu, stále musí ale naslouchat spoluhráči, ke kterému se má dostat. Když uspěje, dostaví se velká radost, poplácání po zádech. I tak může vypadat baseball.

Yubis Zapata musel přestat hrát baseball z důvodu ztráty zraku. O ten přišel při výbuchu během vojenské služby. Nyní se pokouší vrátit ke sportu.

Baseball je na Kubě národní vášní. V posledních letech se ho pokoušejí hrát i nevidomí. Ti se scházejí několikrát týdně, trénují, a dokonce se účastní mezinárodních turnajů.

Je hrdý na svoji zemi

Zapata a jeho spoluhráči v Havaně doufají, že tento sport bude zařazen na japonské paralympijské hry v roce 2020. Pak by mohli tito nadšenci bojovat o vysněnou trofej pro svoji zemi.

„Sport mi pomáhá, cítím se svobodný, dává mi prostor, abych se socializoval," je spokojený Zapata. Věří, že bude moci obléci bílý dres s kubánskou vlajkou na hrudi a být pyšný na svoji zem.

Slepý baseball se nyní hraje v pěti provinciích po celé Kubě. Neexistuje žádný věkový limit pro hráče a dokonce ho můžou hrát i osoby, které vidí, jen musí mít pásku přes oči.

Reklama

Související témata: