Hlavní obsah

Šonka hájí vedení. Před Japonskem trénoval efektním podlétáváním mostů

Praha

Drží pozici lídra. Český pilot ve světovém šampionátu Red Bull Air Race Martin Šonka po dvou z osmi závodů vede průběžné hodnocení. K dobru má pět bodů na úřadujícího mistra, Němce Matthiase Dolderera, a šest na Japonce Yoshihide Muroyu. Asiat se chystá na své domácí půdě útočit. V závodě, který se poletí o víkendu 3.-4. června v Čibě, chce zopakovat své loňské vítězství.

Martin Šonka pod mosty v BudapeštiVideo: Red Bull

 
Článek

Letadlo má v přepravním kontejneru. Po druhém závodu v San Diegu se musel lídr šampionátu udržovat sedm týdnů ve formě.

"Trénoval jsem na své domovské základně akrobacii, což je dobrá příprava i pro závodění. A také jsem byl na několika leteckých show, to je vždycky zábava a také skvělý způsob, jak potkat fanoušky. Jsem jim vděčný za obří podporu, hodně celý náš tým naplňují energií a snad jim poděkujeme nějákým parádním výsledkem z Čiby," avizuje Martin Šonka v tiskové zprávě.

Parádní byly jeho kousky, které spolu s pilotem z Challenger Class Lukem Czepielou mezi závody prováděl ve Varšavě.

"Byl jsem součástí oslav Dne polské vlajky a podlétávali jsme mosty na řece Visle. Všichni piloti v Master Class podlétávají před závodem v Budapešti Řetězový most a je to fantastické, ve Varšavě jsme ale podlétli mosty hned tři a za sebou. To člověk nedělá každý den, byla to skvělá zkušenost!" usmívá se Šonka.

S týmem se zúčastnili také akce Wings for Life World Run, což je charitativní běh pro ty, co běhat nemohou. Teď už je ale před Šonkou závod v Čibě, kde loni skončil druhý za Muroyou.

"Teď by bylo fajn ho porazit... Není to ale jen o Yoshim, čeká nás velká výzva. V San Diegu jsme viděli, jak těsné to letos v našem šampionátu je. Musíme navázat na uplynulé dva závody a já věřím, že když vše klapne, bude z toho zase dobrý výsledek někde nahoře," doufá Šonka.

Reklama

Související témata: