Hlavní obsah

Šonka doletěl v kvalifikaci třetí, narazí na Francouze

Český pilot Martin Šonka si v kvalifikaci na závod světového šampionátu Red Bull Air Race v japonské Čibě vyletěl třetí místo. V prvním kole nedělního závodu ho tak čeká Francouz Mika Brageot. Šonka zaletěl svůj nejrychlejší kvalifikační čas v prvním letu, ve druhém ho chtěl ještě vylepšit, ale při jednom z manévrů překročil maximální povolenou hranici přetížení a byl z něj diskvalifikován.

Foto: martin-sonka.cz

Martin Šonka při průletu kolem pylonů.

Článek

Všechny piloty čekal náročný den. Kvůli větru se totiž v pátek vůbec nelétalo a v sobotu tak museli absolvovat hned dva tréninky a po nich ještě kvalifikaci. Celkem tak absolvovali zhruba sedm letů během jediného dne, což je fyzicky náročné. „Docela to člověku dá zabrat, ale jsme trénovaní, tak to musíme vydržet. Je dobře, že se létalo, protože čím více letů v trati máte, tím více získáváte jistotu a sebedůvěru. Můžete si zkusit věci, které by jinak vyzkoušet nešly," smířlivě popisuje Martin Šonka v tiskové zprávě.

Do kvalifikačního letu startoval jako lídr průběžného pořadí šampionátu až jako poslední a měl tak dokonalý přehled, co se před ním v trati odehrávalo. „Vím, že tam bylo několik diskvalifikací za překroční bezpečnostní linie, jak piloti ve snaze najít co nejrychlejší trajektorii riskovali a snažili se k ní co nejvíce přiblížit. Na to jsem si musel dát pozor. Těsně před letem jsem měl ještě nějaké technické potíže s měřením rychlosti, ale povedlo se je vyřešit a bylo z toho nakonec třetí místo. Lehkého soupeře ale rozhodně nemáme, takoví už tady nejsou. Navíc právě Mika se zlepšuje každým letem. Musíme se ale soustředit na sebe a létat konzistentně jako v prvních dvou závodech. Pak to bude dobré," věří Šonka.

Druhý český pilot Petr Kopfstein skončil v kvalifikaci jedenáctý a čeká ho souboj s domácím hrdinou Yoshim Muroyou. Závod se letí v neděli a ČT sport vysílá od 7:00 ráno přímý přenos.

Reklama