Hlavní obsah

Oba čeští piloti v Red Bull Air Race dosáhli v Čibě na stupně

Čiba

Český pilot Petr Kopfstein dosáhl druhým místem v závodě Red Bull Air Race v akrobatickém létání v japonské Čibě životního úspěchu. Dosavadní lídr seriálu Martin Šonka skončil po chybě ve finále třetí a klesl na průběžnou druhou příčku. Po třech závodech má 30 bodů stejně jako Japonec Jošihide Muroja, který zopakoval v domácím prostředí loňské prvenství a navázal na dubnové vítězství v San Diegu.

Foto: Red Bull Content Pool

Petr Kopfstein (ilustrační foto).

Článek

"Chtěli jsme tu Jošimu vrátit loňskou porážku a bývalo by to i vyšlo, kdybych neudělal tu chybu. Čas jsme měli o půl sekundy rychlejší a bohatě by to stačilo, ale bohužel jsem v jedné bráně začal zatáčet o něco dříve. To mě strašně mrzí, protože jsme měli na to tady vyhrát," litoval Šonka. "Na druhou stranu mám ze třetího místa radost. Sice jsme přišli o celkové vedení, máme ale stejně bodů jako první Joši Muroja. Je to sice stále ještě začátek sezóny, ale je příjemné držet se nahoře," uvedl.

Druhý Kopfstein, jehož dosavadním maximem bylo šesté místo z předchozího závodu v Kalifornii, na vítěze ztratil 558 tisícin sekundy. V průběžném pořadí seriálu se posunul se 17 body na čtvrtou pozici. Na třetího Němce Matthiase Dolderera ztrácí šest bodů.

"Jsem neskutečně šťastný, všechno do sebe krásně zapadlo. Zase odjíždím z Japonska naprosto spokojený, protože loni jsme zde získali první body v Master Class," radoval se Kopfstein. "Bylo velmi příjemné stát na pódiu s Martinem, s kterým se znám mnoho let. Za náš tým slibujeme, že tohle je jen začátek," dodal.

Z jeho úspěch měl radost i Šonka. "Je to neskutečná věc. Kdo by si ještě před pár lety pomyslel, že na stupních vítězů v závodě Red Bull Air Race budou někdy stát dva Češi," uvedl.

Další závod bude hostit 2. července Budapešť.

Reklama

Související témata: