Hlavní obsah

Sportovní svazy letos nedostaly ani korunu, a tak žádají o pomoc premiéra Sobotku

Praha
Aktualizováno

Sportovní svazy a organizace se vzbouřily. Poté, co od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy do dnešního dne nedostaly ani korunu, se rozhodly poslat dopis premiéru Bohuslavu Sobotkovi a vládě, v němž žádají o urychlené řešení situace. Navíc místopředsedové Národní rady pro sport a čtyři další členové tohoto orgánu se rozhodli rezignovat na svou funkci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Článek

„Jsme si plně vědomi, že ministerstvo školství nyní zažívá těžké období, avšak sport se v oblasti rozpočtu nachází také ve velmi složité situaci, neboť k dnešnímu dni jsme nedostali žádné finanční prostředky,“ uvedl po mimořádném jednání sportovních svazů a organizací předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Sportovní svazy jsou podle Kejvala v katastrofální finanční situaci. Pořádání některých významných mezinárodních akcí je ohroženo a některé už dokonce byly zrušeny. „Svazům stále nebyla vyplacena ani koruna z dotačního neinvestičního programu V, který je zásadní pro jejich činnost. V něm jsou k dispozici čtyři miliardy korun. Vzhledem k tomu, co se nyní na ministerstvu děje, neočekáváme v brzké době žádné urychlené řešení tohoto problému,“ vysvětloval Kejval s tím, že z tohoto důvodu se rozhodli o pomoc požádat premiéra České republiky Bohuslava Sobotku.

Zástupci sportovního prostředí zaslali předsedovi vlády dopis, v němž ho žádají, aby se osobně angažoval a zajistil financování sportu. Nesouhlasí také s tím, že ministerstvo tento program vyhlásilo znovu, avšak s jinými podmínkami, které jsou podle nich nepřijatelné. „Řada těchto podmínek je nesplnitelná. Například zabraňují tomu, aby svazy přeposílaly peníze klubům, což je podstatou jejich fungování,“ líčil dál Kejval.

Mistopředsedové Národní rady pro sport rezignovali

Peníze měly být podle usnesení vlády z roku 2014 vyplaceny už na konci března, a tak vypsání nového programu považují za nepochopitelné. „Žádné nové programy neměly být vyhlašovány, protože do 31. března jsme měli obdržet minimálně padesát procent finančních prostředků,“ doplnil Miroslav Jansta, předseda České unie sportu.

„Původní program nebyl ani zrušen, takže vypsání nového je v podstatě blamáž," zdůraznil šéf českého tenisu Ivo Kaderka. „Do nového programu se svazy hlásit nebudou. Na ministerstvu není s kým jednat, přijdou dovolené, předvolební kampaň, volby a po nich nová vláda a povolební dohadování. Takže je to absolutní nesmysl."

Navíc ministerstvo školství přestalo komunikovat a konzultovat tyto zásadní změny s Národní radou sportu, a tak se její místopředsedové Jiří Kejval, Miroslav Jansta a Hana Moučková, starostka České obce sokolské, rozhodli na své funkce v ní rezignovat. Pro stejný krok se rozhodli poté i další čtyři členové rady Alena Erlebachová, Alexander Károlyi, František Dvořák a Filip Šuman.

Reklama

Související témata: