Hlavní obsah

K dohodě s ministryní nedošlo. Problémem jsou peníze a strach komunikovat, říká šéf ČOV

Praha

Dvě a půl hodiny trvalo čtvrteční jednání předsedy ČOV Jiřího Kejvala, šéfa ČUS Miroslava Jansty a starostky České obce sokolské Hany Moučkové s ministryní školství v demisi Kateřinou Valachovou, jejím náměstkem Stanislavem Štěchem a úředníky ministerstva z odboru sportu. Výsledek? Nula! K dohodě nedošlo, takže sportovní svazy budou dál čekat na peníze od státu, aby mohly vůbec fungovat a zaplatit například trenéry mládeže. Některé už jsou na pokraji krachu, jak řekl v rozhovoru pro Sport.cz Jiří Kejval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda ČOV Jiří Kejval

Článek

Došlo na dlouhém čtvrtečním jednání k dohodě s ministerstvem o tom, za jakých podmínek, kdy a na základě původního či nového programu V budou organizacím a svazům poslány peníze, aby mohly vůbec fungovat?

Bohužel nedošlo. Paní ministryně nám řekla, že není dobré ze strany svazů nepřihlásit se do nově vypsaného programu. My jsme argumentovali tím, že nový program je formulován tak, že statutární zástupci jednotlivých svazů ho nemohou podepsat.

Co je důvodem?

Podpisem podmínek a přihlášením do programu na sebe berou trestně právní odpovědnost. Logicky se pak obávají důsledků, které by to pro ně mohlo mít. Paní ministryně tvrdila, že už tento problém vyřešila na úterní schůzce se svazy.

Vypadá to, že obě strany se zasekly a nechtějí ustoupit...

Tak to určitě není, ani z naší strany, ani ze strany ministerstva. Velký problém je v tom, že úředníci žijí vzhledem k policejnímu vyšetřování ve strachu. Jelikož pořádně nevědí, co přesně policie napadla, raději nekomunikují se zástupci sportovních organizací, aby náhodou nemohli být obviněni z toho, že se dopouštějí trestné činnosti. To pak vede k tomu, že připraví dotační program bez zpětné odborné vazby ze sportovního prostředí. Navíc je mnoho úředníků nových, ti znalí věci odešli. Vše je dané současnou situací, se kterou jsme se nikdy dříve nesetkali.

Problém je tedy v podmínkách, co musí všechno svaz udělat, aby peníze dostal, a jak je pak má vyúčtovat?

Problematických bodů je víc, ale dá se říct, že tenhle patří k základním.

Má to nějaké řešení?

Musí se najít. Příští týden by se měli sejít odborníci na dotační politiku ze strany svazů a ministerstva a měli by ho hledat, především formalizovat tento týden předložené návrhy. Doufám, že řešení najdou. Podle mne by ale v tuto chvíli měli rozhodnout premiér a vláda. Už jsme v takové situaci, že ministerstvo školství není schopné situaci vyřešit, proto je potřeba, aby se řešila na úrovni vlády. V této věci jsem již v minulých dnech hovořil s premiérem a pevně doufám, že se vzhledem k závažnosti situace bude v jejím řešení osobně angažovat.

Přesto některé svazy se prý do nových programů přihlásily. Není to porušení středeční společné dohody všech organizací a svazů, že podmínky nepřijmou?

Nemám tyhle informace, vyloučit to však nemohu. My jsme ale nikoho nenabádali ani nepřikazovali, že to nesmí podepsat a přihlásit se. Záleží na každém svazu, jak se k situaci postaví. Je třeba vzít také v úvahu, že každý svaz je jinak velký, a také rozdílně fungují. Nové podmínky proto mohou být pro některé svazy přijatelné, ale pro jiné likvidační.

Jak jste ale naznačil, problémů je zřejmě mnohem víc...

Přesně tak. My se bavíme o jednom programu, jenže jich zbývá ještě sedm. A vyřešit všechny, vzhledem k personální krizi na ministerstvu, se podle mne do konce roku nepodaří. Navíc je třeba připravit nové programy na příští rok. Rozumím vcelku tomu, že v situaci, kdy se o rozdělování peněz zajímá policie, je zastaven investiční program, ale proč ty ostatní? Proč se musel sport dostat do situace, kdy jsou mnohé svazy před krachem a hrozí ochromení sportovní činnosti u nás, včetně mládeže? Je to skutečně obrovský problém.

Pošle vůbec ministerstvo peníze, na které má sport nárok a z nichž žije?

Já věřím, že ano, ale musí se vyřešit, v jakém formátu, aby ty peníze mohly svazy vůbec smysluplně využít a nemusely se obávat, že poruší zákon. Samozřejmě důležité je, kdy přijdou, protože od začátku roku nedostaly na svou činnost ani korunu.

Chyba je i v paní ministryni Valachové?

Takhle to není, my si nestěžujeme na ministerstvo jako takové, ani na paní ministryni, vše je důsledkem současné situace. Je pochopitelné, že když policie při vyšetřování na ministerstvu něco zpochybnila a nikdo přesně neví co, ti lidé se prostě bojí cokoliv udělat, natož pak něco rozhodnout.

Bavili jste se s paní ministryní a panem náměstkem o těch jednadvaceti projektech, které byly údajně nesprávně schváleny a vlastně od nich se celý problém odvinul?

Vůbec ne, ty jsme neřešili, protože z pohledu svazů to není primární problém. Svazům teď jde o to, aby lidé dostávali výplaty.

Dá se vůbec celý problém kolem dotačních programů vyřešit na platformě ministerstva?

Podle mne už nedá. Jediný, kdo to může vyřešit, je premiér a vláda. My si skutečně nejsme vědomi žádné kriminální činnosti, podmínky programů, včetně toho momentálně nejpalčivějšího, jsme vyplnili podle svého nejlepšího svědomí. Když dám stranou zmíněný investiční program, pak se bavíme o čtyřech miliardách, které by měla vláda schválit a sport by je měl co nejrychleji dostat. Pokud je na programech něco špatně, mělo by je ministerstvo opravit, a to po konzultaci s odborníky ze sportovního prostředí. Potom pro svazy nebude problém všechny podmínky splnit a všechno bude fajn.

Necítíte se po čtvrtečním jednání s paní ministryní Valachovou podvedeni? A půjdete osobně za premiérem?

Paní ministryně je mi spíš líto. Mohla být úspěšná, ale bohužel tato kauza zastíní většinu toho dobrého, co pro sport udělala. S panem premiérem jsem v této věci dvakrát jednal osobně. Myslím, že si plně uvědomuje dramatičnost této krizové situace a velmi živě se o ni zajímá.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články