Hlavní obsah

Jste lhářka! Odejděte, vyzývá ministryni Valachovou v otevřeném dopise Kaderka

Praha

Šéf českého tenisu a viceprezident Evropské tenisové asociace Ivo Kaderka zaslal ministryni školství, mládeže a tělovýchovy Kateřině Valachové ostrý otevřený dopis. V něm jí vytýká, že nedělá nic pro sport, lže, hájí jen svoji politickou kariéru a vyzývá ji, aby funkci opustila a předala ji svému avizovanému nástupci Stanislavu Štechovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Valachová na tiskové konferenci ke kauze rozdělování peněz ve sportu.

Článek

„Přesně před týdnem jsem se na vás obrátil svým dopisem. Vyjádřil jsem názor na vaši práci pro české sportovní prostředí a sdělil jsem vám, že ten můj sdílí majorita českého sportovního prostředí. Zrekapituloval jsem vaši zcela bezprecedentní a český sport masakrující práci ve funkci ministryně. Oznámil jsem, že svolávám zástupce sportovních svazů České republiky, abychom se poradili o dalším postupu, který zastaví vaše další destrukční kroky životně ohrožující a ničící náš sport," píše se v úvodu dopisu, který má Sport.cz k dispozici.

Valachové vytýká, že reagovala svoláním schůzky na úterý 6. června. „Na vašem setkání jsme byli svědky neuvěřitelné snahy o manipulaci, opět jste, tak jako pokaždé, slibovala, garantovala, odváděla pozornost a hlavně lhala. Na přímé dotazy jste neodpověděla," uvádí Kaderka.

A Valachové v bodech připomíná nesplněné sliby a garance
1) Proč jste nevyplatila finanční podporu – Program V, schválený a zveřejněný 15. 2. 2017. Povinnost vyplatit Program V do konce března 2017 vám striktně ukládalo usnesení Vlády ČR.
2) Proč jste nesplnila svou garanci ze dne 12. 5. 2017 na minimální 50% zálohovou platbu sportovním svazům?
3) Proč svádíte nevyplacení prostředků sportovním svazům, které měly obdržet finance do konce března 2017 na základě vládního usnesení, na probíhající vyšetřování policie na vašem úřadu, které však začalo počátkem května? Stalo se snad v době, kdy probíhalo rozsáhlé vyšetřování vysokých úředníků Ministerstva práce a sociálních věcí, že přestaly být vypláceny důchody a sociální dávky?
4) Vrcholem je váš další "garantovaný" slib výplaty nově vyhlášeného Programu V do konce června 2017. Jak můžete dávat garantované sliby těsně před odchodem z ministerstva. Jak chcete shromáždit, vyhodnotit, schválit a rozeslat během několika dnů to, co jste trestuhodně nebyla schopná zúřadovat za několik měsíců?

Kaderka připomíná, že na setkání 7. června se zástupci všech sportovních organizací, spolků a svazů rozhodli neakceptovat podmínky ministryní nově vypsaného „programu V" týkajícího se finančních prostředků na jejich činnost. Sedm členů Národní rady pro sport z ní odstoupilo a byl zaslán dopis premiéru Bohuslavu Sobotkovi a vládě, aby kritickou situaci neprodleně řešila. Mimo jiné se v něm píše: „Zcela jednoznačně tak došlo ze strany ministryně k neoprávněnému zásahu do práv sportovních spolku České republiky..."

Kaderka také zdůrazňuje, že proti Valachové stojí celé sportovní prostředí a zdůrazňuje: „Máte pocit, že máte podporu sportu, za kterou jste se schovávala? Ne, nechráníte český sport, chráníte už jenom sebe."

Vytýká jí také, že na čtvrtečním setkání s předsedou ČOV Kejvalem, předsedou ČUS Janstou a starostkou ČOS Moučkovou je v podstatě vlákala do pasti ve snaze vrazit klín do jednotného sportovního prostředí, bez snahy situaci řešit.

„Vše stále prezentujete jako nedorozumění, sebe stavíte do role osoby, která řešení hledá, které na českém sportu záleží. Nelžete, jde vám pouze o záchranu své politické kariéry, řešení nehledáte a ani nenabízíte, pouze hledáte alibi a snažíte se získat čas. Měla jste možnost důstojně odejít. Tuto možnost jste nevyužila. Měla jste možnost odejít pouze s malou ostudou. Ani to se vám už nemůže podařit. Opakuji, přestaňte lhát, nejsme malé děti. Jste ministryní chaosu, lží a slibů. Skončete a uvolněte místo svému nástupci," uzavírá Kaderka svůj dopis.

Reklama

Související témata: