Hlavní obsah

Basketbalisté na vozíku mají v Brně ME skupiny B

BRNO

Třetím dnem pokračovalo v úterý mistrovství Evropy divize B basketbalistů-vozíčkářů. Dá se říct, že Brno je již tradičním organizátorem podniků této úrovně. "Evropa" se v Brně koná opět po dvou letech, i když jde "pouze" o "béčkovou" skupinu.

Foto: www.jiri-reichl.cz

Ilustrační foto

Článek

"Ve dvou skupinách se zde utká osm týmů, z nichž dva postupují do A skupiny. Hraje se ve skupinách po čtyřech a poté vyřazovacím způsobem, kdy se první dva týmy ze skupin utkají do kříže," vysvětlil šéf pořadatelů Zdeněk Škaroupka.

Zvláštností tohoto turnaje je kemp pro nadějné hráče z celé Evropy. "Chtěli jsme umožnit mladým nadějím tohoto sportu, aby se mohly zúčastnit tréninkového cyklu, který jim umožní trénovat s nejlepšími vrstevníky z celé Evropy," dodal Škaroupka.

Basketbalisté na vozíku hrají svá utkání na stejném hřišti jako se hraje basketbal zdravých sportovců, dokonce i koše jsou stejně vysoko. Jejich utkání řídí tři rozhodčí. Kromě sudích dohlížejí nad regulérností zápasu také klasifikátoři jmenovaní mezinárodní basketbalovou federací vozíčkářů (IWBF). Jednotliví hráči jsou jimi oklasifikováni podle stupně postižení od 1 do 4,5 bodu, kdy nejvíce postižení sportovci mají 1,0 bodu. Po celou dobu musí být na hřišti součet všech klasifikačních bodů maximálně 14.

Češi proti Slovincům uspěli

První zápas celého turnaje odehrála česká reprezentace proti výběru Slovinska, který byl velkou neznámou. Zejména zkušenosti legionářů Rostislava Pohlmanna a Petra Tučka, kteří hrají v bundesligovém AS Zwickau se ukázaly jako rozhodující a jejich téměř bezchybná hra přispěla k dvanáctibodovému náskoku českého týmu.

V průběhu zápasu dostali možnost se ukázat také další podkošoví hráči Adam Erben, Ondřej Pliska a Michal Šolc. Trenéři Martin Kučera a Josef Jaglowski mohli v ostrém testu vyzkoušet všechny možné sestavy. V závěru utkání se několikrát projevila dobrá obrana českého týmu, když hráči zblokovali několik přihrávek a umožnili tak založení rychlých brejků, které s úspěchem proměňovali. Skóre zápasu se tak zastavilo na stavu 77:48.

Vyrovnaná Belgie

V úterý večer nastoupila česká reprezentace v druhém utkání na turnaji proti silnému týmu Belgie, který byl podle zápisu domácím týmem. Již v 7.minutě první čtvrtiny byl stav 4-10 ve prospěch české reprezentace, které v te chvíli vycházelo vše, na co sáhla. Již v osmé minutě však rozhodčí zapískali třetí faul opoře reprezentace Petru Tučkovi, kterého vzápětí kouč Kučera vystřídal.

Od té doby začala Belgie stahovat slibný náskok a to až do stavu 11-12 osmapadesát vteřin před koncem první čtvrtiny, která nakonec skončila 13-15.

Hned v druhé minutě druhého hracího období však Belgie snížila na rozdíl jediného bodu a po špatné přihrávce a následné nepovedené střelbě z krátké vzdálenosti kapitána týmu Pohlmanna se poprvé v zápase ujala Belgie vedení za stavu 19-16. Ve třetí minutě této čtvrtiny se na hřiště vrátil Petr Tuček, který byl o dvě minuty později vystřídán Pliskou.

Ten se uvedl skvělým blokem belgického střelce, který však o pár vteřin později nahradil zcela zbytečným úmyslným faulem. Necelé čtyři minuty před koncem už Belgie vedla o sedm bodů a to 27-20. Na poslední dvě minuty poslal Kučera na hřiště opět Tučka, který se však 16 vteřin před poločasem vyfauloval a v dalším průběhu zápasu jeho zkušenosti českému týmu chyběly, poločas skončil šestibodovým vedením Belgie.

Druhá půle byla ve znamení větší vyrovnanosti a zejména obrovské bojovnosti obou týmů. Vedení se přelévalo ze strany na stranu a nepřesnosti se vlivem únavy všech hráčů kupily na obou stranách, ani jeden tým se však neujal vyššího vedení, než 4 body.

Jeden a půl minuty před koncem házel Adam Erben trestné hody za vyrovaného stavu 65 - 65 , z nichž ani jeden nedal. Z následného protiútoku Mancheza strhl vedení na stranu Belgie - 67-65.

Rozhodnutí proti Rusku

Třičtvrtě minuty před koncem se za stejného stavu vyfauloval kapitán týmu Pohlmann a na hřišti ho nahradil Michal Šolc. 6,6 vteřiny před koncem byl faulován Adam Erben a čeští trenéři si vyžádali oddechový čas za stavu 67-65. Erben necelé tři vteřiny před koncem však minul, ale byl faulován Tomasz Jochymek, který trefil pouze jeden trestný hod a český tým tak prohrál 67-66.

"Hráči nesplnili taktické pokyny, které byly najíždět do volného prostoru a využívat hráčů, kteří byli schopni přehrát jejich malobodové hráče. Když jsme začali hrát tuto variantu, tak jsme jejich těsnou obranu přehrávali," řekl po zápase trenér národního týmu Martin Kučera. Hlavní příčinu v porážce vidí v neschopnosti proměňovat rychlé protiútoky.

Rozhodující zápas sehraje česká reprezentace ve středu od 17.15 proti Rusku.

Reklama

Související témata: