Hlavní obsah

Brno plánuje olympijský park pro hry v Pchjongčchangu. I se skokanským můstkem

Brno chce příští rok v únoru zřídit v areálu veletrhů olympijský park pro diváky, kteří budou sledovat zimní olympiádu v jihokorejském Pchjongčchangu. V rozpočtu na to vymezilo 10 milionů korun, řekl novinářům primátorův náměstek Petr Hladík. Kromě sledování sportu by v areálu měli návštěvníci možnost si vyzkoušet všechny olympijské sporty včetně skoku na lyžích. Podporu parku musí schválit ještě zastupitelstvo. Olympijský park Rio Lipno v Lipně nad Vltavou loni sklidil velký úspěch.

Foto: Milan Malíček, Právo

Olympijský park na Letné při ZOH 2014 v Soči.

Článek

Radní Brna doporučili zastupitelstvu vznik předběžné smlouvy k vytvoření olympijské vesničky. "Máme na to v rozpočtu 10 milionů a teď jsme v procesu jednání, jakým způsobem to bude zajištěno. Jsme schopní poskytnout plochu v areálu výstaviště, kde je dostatek parkování," uvedl Hladík.

Podle něj by s sebou park přinesl mnoho aktivit pro rodiny. Zájemci by se tak kromě sledování výkonů českých hokejistů, biatlonistky Gabriely Koukalové nebo rychlobruslařky Martiny Sáblíkové a dalších sportovců mohli zabavit i různými činnostmi. "Rodiče i děti by si mohli vyzkoušet všechny olympijské sporty. Postavíme i čtyřmetrový skokanský můstek, takže by se dalo i skákat na lyžích. Bude tam třeba i zimní kluziště, u kterého zvažujeme, zda by nemohlo být otevřené na začátku zimní sezony až do konce," dodal Hladík.

Město dlouhodobě zamýšlí, že areál veletrhů otevře více veřejnosti. V posledních letech odkoupilo většinový podíl od německého vlastníka Messe Düsseldorf i zbytek akcií od minoritních vlastníků, takže je nyní stoprocentním vlastníkem akcií společnosti.

Olympijský park Rio Lipno loni při letní olympiádě v brazilském Riu de Janeiro zviditelnil okolí Lipna nad Vltavou. Za 17 dní ho navštívilo přes 340 000 lidí.

Reklama

Související témata: