Hlavní obsah

Čeští kordisté vybojovali na ME bronz v soutěži družstev

Český šerm slaví po dlouhých 26 letech a potřetí v historii medaili na mistrovství Evropy. O cenný kov se dnes zasloužili kordisté Jiří Beran, Richard Pokorný, Martin Rubeš a Pavel Pitra. Na šampionátu starého kontinentu v Tbilisi vybojovali bronz v soutěži družstev. Titul získali Rusové po finálovém vítězství nad Ukrajinou.

Foto: Sport.cz

Ilustrační snímek.

Článek

"Zaplaťpánbůh, protože už mě fakt nebavilo, že jsme tragédi, kteří neumí udělat medaile. Je to velký úspěch, kluci ukázali velkou sílu," řekl ČTK předseda svazu Oldřich Kubišta. "Máme obrovskou radost," dodal trenér Jiří Beran starší.

Letošní vítězové Světového poháru ve Vancouveru měli v 1. kole volný los a pak porazili Estonsko 43:37 a ve čtvrtfinále vyřadili stříbrné z olympiády v Riu Italy poměrem 37:32. "Všechna čest, jak to kluci zvládli," ocenil tým trenér Beran.

V semifinále kordisté prohráli s pozdějšími stříbrnými medailisty z Ukrajiny 14:18. "Třicet vteřin před koncem jsme o zásah vedli," řekl Beran starší. Pokorný ale nestačil v posledním souboji na světovou desítku Bogdana Nikišina. "Zlomil ho, to se mu nedá vyčítat," uvedl kouč.

V boji o 3. místo nastoupili Češi proti Německu a trenér promíchal sestavu. "Po mírném zklamání, že nejsme ve dvojce (finále), jsem to potřeboval oživit," řekl trenér Beran. Duel byl vyrovnaný, před závěrem Češi vedli o bod a Pitra náskok udržel. "Bylo to těžké, dramatické a teď je to fantastický úspěch a radost," řekl kouč.

"Joo, je to tam! Díky, borci. Dneska to byl megabeton. Pecka. Brečim," napsal na sociální sítě Jiří Beran mladší, kterého v Tbilisi dělila v soutěži jednotlivců od medaile jediná výhra.

Družstvo kordistů prožívá skvělou sezonu. Na SP v Buenos Aires skončilo čtvrté, ve Vancouveru triumfovalo a nyní přiveze bronz z Evropy. "Není to náhoda, ale dlouhodobá práce, asi pětiletá. První vrcholem byl loni postup na olympiádu a teď přišly další super výsledky. Mám z kluků nesmírnou radost," řekl kouč Beran.

Beran, Pokorný, Rubeš a Pitra navázali na úspěchy z Vídně z roku 1991, kde skončil třetí kordista Jiří Douba a stejný kov získal s Alešem Deptou, Tomášem Kubíčkem a Romanem Ječmínkem v družstvech.

Mistrovství Evropy v šermu v Tbilisi - družstva:
Muži - kord:
Finále:
Rusko - Ukrajina 33:32
o 3. místo:
ČR (Beran, Pokorný, Rubeš, Pitra) - Německo 23:22
Ženy - fleret:
Finále:
Itálie - Rusko 45:31,
o 3. místo:
Německo - Maďarsko 45:18
Muži - šavle:
Finále:
Rusko - Itálie 45:41
o 3. místo:
Maďarsko - Německo 45:28
Ženy - kord:
Finále:
Francie - Rusko 42:41,
o 3. místo:
Rumunsko - Estonsko 45:38

Reklama

Související témata: