Hlavní obsah

Česká mafie úřadovala i v kvalifikaci nad Budapeští

Budapešť

Světový šampionát Red Bull Air Race si pomalu zvyká na pojem česká mafie. Pilot Martin Šonka si v kvalifikaci na čtvrtý závod sezóny v Budapešti vyletěl čtvrté místo a v nedělním závodě se o postup mezi nejrychlejších osm utká s Peterem Podlunšekem ze Slovinska. Druhý Čech Petr Kopfstein skončil dokonce třetí a narazí na Chilana Cristiana Boltona.

Foto: Red Bull Content Pool

Těsně kolem pylonu! Petr Kopfstein na trati.

Článek

Martin Šonka v Budapešti ovládl oba tréninky a do kvalifikace tak vstupoval jako jeden z největších favoritů. První pokus chtěl letět na jistotu a ve druhém plánoval přitlačit na pilu. „Byl to záměr, první let jsem letěl tak, abych měl solidní čas, ale především abych nebyl diskvalifikován, jako se to stalo některým kolegům. Ve druhém jsem přidal, bohužel jsem ale překročil maximální hranici přetížení a to znamenalo pro druhý let diskvalifikaci. Podle analýzy dat jsme zjistili, že jsem limit překročil na dvě setiny sekundy, což není snad ani lusknutí prstem, ale stalo se," dodává s úsměvem.

„Ve čtrnáctce letím proti Peterovi, rozhodně ale nelze nic podcenit. Peter byl v San Diegu druhý a má rychlé letadlo. Opravdu už tady není slabých soupeřů a navíc systém závodu je neúprosný. Nicméně věřím, že když zaletíme náš standard, měli bychom jít dál," věří Šonka.

České vlajky na břehu Dunaje

Jeho krajan dosáhl na ještě lepší stupínek. "Krásné třetí místo v kvalifikaci, za úžasné podpory českých vlajek na břehu Dunaje. Dává nám obrovskou motivaci do zítřejšího závodu," děkuje Petr Kopfstein na svém facebooku.

"Jsem spokojený. Mohl jsem ještě více tlačit, ale na druhou stranu jsem potřeboval mít platný čas. Ve druhém kole jsem se snažil trochu přidat, ale motor byl příliš horký. Plán je dostat se do finálové čtyřky, určitě," usmívá se Kopfstein.

Kvalifikaci nakonec vyhrál s v rekordu trati Kanaďan McLeod před Japoncem Murojou. Loňský mistr světa Němec Dolderer překročil maximální povolenou hranici přetížení, stejně tak i rychlík ze Španělska Velarde. Právě Dolderer se tak v pikantním souboji utká s vedoucím mužem šampionátu Murojou. Šonka je v celkovém pořadí druhý, Kopfstein čtvrtý.

Záznam z nedělního závodu vysílá ČT sport ve 22:50, přímý přenos lze sledovat na stránkách šampionátu www.redbullairrace.com.

Reklama