Hlavní obsah

Sporné penalizace vzaly Šonkovi v Budapešti vítězství a Kopfsteinovi finále

Budapešť

Martin Šonka skončil čtvrtý a Petr Kopfstein pátý v budapešťském závodu Red Bull Air Race v akrobatickém létání. V celkovém pořadí seriálu je Šonka druhý o dva body za Japoncem Jošihidem Murojou, závod v maďarské metropoli vyhrál Američan Kirby Chambliss. Petr Kopfstein skončil pátý, tato příčka mu patří také celkově. Oba čeští piloti si po závodu svorně stěžují na rozhodčí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Američan Kirby Chambliss nenašel v Maďarsku přemožiteleVideo: sntv

 
Článek

Šonka ve finálové čtyřce zaletěl nejrychlejší čas, ale o vítězství ho připravila penalizace za stoupání v bráně.

"Když jsem přistál, říkal jsem si, že je škoda, že jsem takovou chybu udělal. Pak jsme si ale vyžádali materiály od rozhodčích a po jejich důkladném prostudování absolutně nechápu, za co jsem penalizaci dostal. Absolutně žádný prohřešek proti pravidlům jsme nikde nenašli. Bohužel ale nemůžeme ani protestovat a přišli jsme tak o jasné vítězství," stěžuje si Šonka v tiskové zprávě.

V celkovém hodnocení šampionátu je stále druhý, o dva body za Japoncem Murojou. Moc radosti z toho ale nemá. „Když víte, že jsme měli vyhrát, vrátit se do čela šampionátu a navíc si vytvořit alespoň nějaký náskok, ale sporná penalizace vás o to připraví, radovat se rozhodně nemůžete. Rozhodně ale nebudeme brečet a v příštím závodě v Kazani budeme chtít dokázat, že nahoru patříme," ujišťuje Šonka.

Kopfstein těsně před branami finále

Kopfstein, minule v Japonsku druhý, tentokrát zůstal těsně před branami finále. "Rozhodčí nám dali velmi spornou penaltu, nesouhlasíme s ní," řekl Kopfstein, kterého rozhodčí potrestali za chybný průlet poslední bránou. V souboji s pozdějším vítězem Chamblissem byl přitom o více než vteřinu rychlejší.

"Zatímco v Round of 14 jsem letěl na jistotu, v osmičce už jsem šel na riziko a zaletěl vynikají čas. Rozhodčí nás jasně připravili o postup do finále, kde bychom se tímto výkonem mohli dostat na pódium jako v Japonsku," vede si Kopfstein svou.

"Abych si jen nestěžoval, tak jsme s víkendem v Budapešti spokojení. Letadlo létalo perfektně, tým šlape na jedničku a celkově je pro nás maďarský závod velká vzpruha do Ruska. Podle nás neprávem udělená penalta nás motivuje, abychom se příště předvedli ještě v lepším světle a rychlejšími časy," slibuje Kopfstein.

Vítězství si z Budapešti odváží Chambliss před McLeodem a Murojou. Japonec si udržel vedení v mistrovství světa, McLeod se posunul na třetí místo, Chambliss je čtvrtý.

Další závod je na programu 22. a 23. července v Kazani.

Reklama