Hlavní obsah

Český olympijský vítěz žasne nad svými výsledky. Doufám, že nějaké velké ještě přijdou, přeje si

Praha

Poolympijská sezóna bývá pro střelce časem změn a testování. Dvaačtyřicetiletý olympijský vítěz z Pekingu a čtvrtý z Londýna David Kostelecký podruhé během roku vyměnil brokovnici. Obvykle taková změna zabere několik měsíců zvykání a ladění, ale s novou zbraní od Perazzi se sžil během pár týdnů a střílí parádní výsledky, jak potvrdil v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Karel Brazdil

David Kostelecký.

Článek

Poslední červencový týden vás čeká mistrovství Evropy v Baku. Jaká je aktuální forma?

Vypadá slibně, skoro se bojím, jestli nepřišla moc brzy. Minulý víkend jsem na závodech v Brně trefil 124 ze 125 terčů. Před tím tam bylo několik nástřelů 122 terčů, což je pořád hodně vysoko.

Takže nová brokovnice, s níž jste se po olympijském Riu začal sžívat, funguje dobře...

Ty výsledky jsem nenastřílel s ní. Udělal jsem v poolympijské sezóně několik změn, včetně techniky střílení. Tak jsem to vzal z gruntu a v dubnu jsem znovu vyměnil i brokovnici. Většinou se s novou zbraní střelec nějaký čas sžívá, ale tahle, co mi udělali v Perazzi na míru, mi sedla od prvního okamžiku.

To se ale nestává často. Co vás přesvědčilo?

Hned po prvním závodě v Trnavě a výsledku 122, jsem řekl, že je ta pravá. Stává se to výjimečně, ale o to víc jsem rád, že jsem udělal i tuhle změnu. Ta předchozí zbraň nebyla špatná, ale nebylo to úplně to pravé. Téhle věřím, i když to ještě pořád nic neznamená, z hlediska velkých závodů, jako jsou Světové poháry a šampionáty. Doufám, že velké výsledky mám před sebou.

Jak si vede váš parťák Jiří Lipták?

Také velmi dobře. Na několika závodech jsme si vyměnili první a druhé místo. A to v silné konkurenci, v níž nechyběli ani olympijští vítězové a mistři světa. Kéž by nám to oběma vydrželo. I když přiletíme do Baku a všechno může být jinak...

Co vás ještě do mistrovství Evropy čeká?

Po závodech v Itálii se vrátíme domů, kde jsou v plánu dva tři tréninky a letíme do Baku.

Jsou pro vás hodně důležité výsledky v poolympijské sezóně?

Tuhle sezónu jsem zvolil vzhledem ke zmíněným změnám především jako testovací. Není tak nahuštěná závody, takže mám víc času i na manželku a tři syny. Samozřejmě výsledky mi lhostejné nejsou, i když jejich důležitost není taková, jako v jiných sezónách. Pořád střílím za Duklu a Česko, takže chci být vidět v popředí výsledkových listin. Příští rok už se bude na mistrovství světa střílet o účastnická místa na olympiádě v Tokiu, takže chci být připravený co nejlépe a mít, jak se říká, všechno kolem střelecké techniky i zbraně vychytané.

Vrcholem letošní sezóny bude zřejmě také světový šampionát...

Ten se střílí koncem srpna v Moskvě. I tam budeme chtít uspět co nejlépe, i když letos nejsme pod tlakem. A pak nám sezóna skončí. Po odpočinku se už letos začneme připravovat na tu příští.

Reklama

Související témata: