Hlavní obsah

Už žádná aféra, fotbal v Česku zavedl video! Zatím ten americký

Michal OsobaPrávo

Takový ohlas jako loňské ligové finále dosud americký fotbal v českých podmínkách nezažil. „Konečně se o mně psalo na webu NFL,“ vypráví dnes už s úsměvem quarterback vítězného týmu Prague Black Panthers Jan Dundáček. V posledních vteřinách zápasu o Czech Bowl totiž zalehl míč ve vlastní end zóně, což mělo rezultovat v tzv. safety a dva body pro Prague Lions. Ti by tak vyhráli, jenže rozhodčí moment posoudili špatně a slavili Black Panthers.

Síla emocí. Pozvánka na finále české ligy amerického fotbalu.Video: ČAAF

 
Článek
Fotogalerie

V pondělí na stadiónu Viktorie Žižkov by se při 24. Czech Bowlu kontroverzní moment opakovat neměl. Soupeřem obhájců tentokrát bude tým Ostrava Steelers a rozhodčí budou mít k dispozici – podobně jako v NFL – video k přezkoumání sporných situací.

„Myslím, že jsme zareagovali chlapsky. Dva ze tří členů komise rozhodčích rezignovali, byť to nepadalo na jejich hlavu, a zavedli jsme video, které už se osvědčilo při jednom ze zápasů základní části,“ říká předseda České asociace amerického fotbalu Filip Hobza.

Ostrava ve finále po 20 letech

Zatímco Black Panthers jsou v českých podmínkách suverénem, který vládne poslední čtyři roky, účast ostravského týmu v Czech Bowlu po dvaceti letech je malou senzací. Vždyť v minulé sezóně skončili Steelers poslední s jedinou výhrou, letos ale tým pod vedením amerických hrajících koučů Garretta Griffetha a Luka Wildunga výrazně ožil.

„Přišli kluci z Ameriky, kteří s fotbalem žijí, mají v týmu obrovský respekt a co řeknou, platí,“ líčí running back Dominik Dvorský, hlavní tahoun ofenzívy. „Klobouk dolů, co Ostrava letos předvádí, ve finále bude na co koukat,“ těší se hvězda Black Panthers Dundáček.

Zápas začíná v pondělí v 19.00 (živě na ČT sport), fanzóna před stadiónem bude fungovat už od 15 hodin.

Reklama