Hlavní obsah

Kopfstein očesal pylony a skončil čtvrtý, Šonkovi závod v Rusku nevyšel

Kazaň

Oba mířili na pódium, ale nedosáhli na ně. Petr Kopfstein skončil v premiérovém závodě Red Bull Air Race v Rusku čtvrtý. Druhý český pilot Martin Šonka sice obsadil druhé místo v kvalifikaci, v nedělním závodě se mu ovšem nevydařil let hned v prvním kole, nepostoupil dál a nakonec skončil devátý. Podruhé za sebou zvítězil Američan Chambliss a dostal se do vedení šampionátu. Šonka je třetí a Kopfstein pátý.

Foto: Red Bull Content Pool

Martin Šonka nad paláci Kazaně.

Článek
Fotogalerie

Petr Kopfstein postoupil až do finálové čtyřky, kde však dvakrát trefil pylon a nakonec skončil čtvrtý. V celkovém pořadí mu patří pátá příčka. Vítězství slavil Američan Chambliss, druhý skončil Kanaďan McLeod a třetí příčku si vylétal další Američan Goulian.

"Získali jsme další důležité body do světového šampionátu a zařadili se do bojů o titul mistra světa." pochvaluje si Kopfstein. V deštivém závodě nejprve vyřadil Slovince Petera Podlunšeka, pak Španěla Juana Velardeho. Létal čistě, dva takzvané "pylon hity" si schoval až do finále. "Letěli jsme na maximální riziko, v této fázi závodu už to ani jinak nejde." komentuje Kopfstein finálový let.

Dosavadní lídr šampionátu Japonec Muroja nebodoval, o to víc může mrzet Martina Šonku, že jeho zaváhání nevyužil. Devátým místem spadl v celkovém hodnocení na třetí příčku za vítěze závodu Chamblisse a druhého Muroju, se kterým má stejné množství bodů, ale o vítězství méně.

Nad Kazaní se v neděli zatáhla mračna a přesně korespondovala s náladou Šonky, se kterou se bude z Ruska vracet zpátky domů. Už od začátku závodu pršelo a celé první kolo déšť zesiloval. Organizátoři s vypětím všech sil nechali závod pokračovat a létalo se ve velmi obtížných podmínkách.

Start v dešti

„Musím říct, že když jsem letěl, už pršelo opravdu dost. Ale nebudu se na to vymlouvat, můj soupeř měl podmínky stejné. Každopádně letadlo se za deště chová v určitých momentech trochu jinak a mně se tak zkrátka vůbec nepovedl ani jeden vertikální manévr. I když jsem pak dělal, co šlo, ztrátu, kterou jsem tím nabral, už jsem nedohonil. Francois Le Vot proti nám zaletěl čiště a to se nám stalo osudným. Nezbývá než mu sportovně pogratulovat," popisuje Šonka.

Malou útěchou mu může alespoň být, že jeho dosavadní úhlavní soupeř Muroja vůbec nebodoval. Šonka tak díky dvěma bodům náskok na něj stáhl. „To je sice hezké, ale závod musíme brát jako neúspěch. Šampionát se teď hodně vyrovnal, jsme vepředu čtyři piloti v rozmezí tří bodů a do konce zbývají ještě tři závody. Bude to hodně zajímavé. Chtěli jsme rozhodně bodovat víc a udělat si ideálně náskok, místo toho je pořadí ještě více vyrovnané. Doufám, že jsme si to špatné už vybrali a musíme se soustředit, aby se nic podobného ve zbytku sezóny neopakovalo."

Šampionát pokračuje závodem, který se letí 2. a 3. září v Portu.

Reklama

Související témata: